ten + 14 =

A password will be e-mailed to you.

Un botoșănean de 69 de ani poate spune că s-a născut a doua oară. Bărbatul a avut parte de un noroc teribil joi dimineață, după ce a suferit un accident vascular cerebral în plină stradă. Bărbatului i s-a făcut rău în timp ce se afla pe trotuar, ia prin dreptul acestuia trecea un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Asistenta din maşină l-a observat pe bărbat căzând şi a anunţat ambulanţierul, care a oprit imediat autosanitara, iar cei doi iau acordat bărbatului primul ajutor. Acesta a fost urcat în ambulanţă şi transportat imediat la Urgenţe, unde a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral. Având în vedere faptul că acesta survenise de câteva minute, bărbatul se încadra în protocolul naţional de tratament cu medicament pentru tromboliză, astfel că a fost imediat trimis la Suceava, cea mai apropiată unitate sanitară unde se poate face acest tratament în prezent. „A fost un caz cum mai rar se întâmplă. În decurs de câteva zeci de minute pacientul era deja în drum spre Suceava, unde să fie supus trombolizei. În astfel de situaţii şansele de recuperare sunt foarte mari. A avut şi ghinion, dar şi noroc”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Şi la Botoşani se poate face acest tratament de ultimă generaţie, însă din păcate doar în teorie. Asta pentru că trebuie să existe o linie de gardă în Urgenţe cu medic radiolog. Acesta este singurul criteriu pe care în acest moment Botoşaniul nu îl îndeplineşte. „Acest medicament se administrează în serviciul de urgență pentru un pacient cu accident vascular acut. Există anumite criterii: în maxim patru ore de la debutul simptomatologiei se administrează în serviciul UPU, apoi pacientul este internat pe Secția de Neurologie. Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când o arteră care transportă sângele către creier se blochează în urma formării unui cheag de sânge, iar acest medicament dizolvă acest cheag de sânge. Ceea ce încercăm este să scădem dizabilitatea pacientului. Măcar 30%-50% să recupereze”, a declarat medicul neurolog Magdalena Tudor, coordonatorul programului de tromboliză din judeţul Botoşani.

Mai mult, medicii din Serviciul de Neurologie din cadrul Spitalului Județean au participat din 2017 și până în prezent la cursuri de formare organizate atât la Botoșani, cât și la nivel național cu privire la tratamentul intervențional al pacienților cu AVC. Totodată, anul trecut s-a organizat un curs de instruire cu personalul din Serviciul de Ambulanță și SMURD pentru recunoașterea rapidă a AVC, astfel ca pacientul să fie cât mai repede supus tratamentului de ultimă generaţie.

Apreciază calitatea articolului

7 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...