17 − 1 =

A password will be e-mailed to you.

Patriarhul Teoctist a fost comemorat astăzi, la împlinirea a 104 ani de la naştere. Astăzi dimineaţă, a fost oficiată Sfânta Liturghie urmată de Slujba Parastasului în biserica din satul Victoria, ctitorie a celui de al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

După slujbă, au fost depuse coroane de flori la bustul fostului patriarh, aflat în faţa Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”.

O scurtă slujbă de pomenire a fost oficiată şi la casa memorială din satul Tocileni.

“În anul 1915, în comunitatea noastră urma să se nască cel care ulterior avea să fie Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Teoctist este Luceafărul Ortodoxiei Române. Precum Luceafărul poeziei româneşti rămâne Eminescu, avem şi Luceafărul Ortodoxiei la noi la Botoşani, la Tocileni, la Stăuceni. Comunitatea este mândră pentru fiul lor pe care l-au dăruit ţării şi nu în ultimul rând ortodoxiei lumii”, a declarat Cozmin Epuraş, viceprimarul comunei Stăuceni.

Oficialul a mulţumit Protopopiatului Botoşani pentru sprijinul liturgic acordat, dar şi comunităţii locale pentru organizarea acestui eveniment.

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915 în satul Tocileni – comuna Stăuceni. El a fost al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. În anul 1928, Teodor Arăpașu a intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928. A fost Patriarhul României timp de 21 ani, în perioada 9 octombrie 1977 – 30 iulie 2007.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...