2 × 4 =

A password will be e-mailed to you.

Informaţii publice despre Premiul „Mihai Eminescu” ascunse de ochii publicului.

Dan Lungu, scriitor originar din Botoşani şi unul dintre cei mai înverşunaţi critici a ceea ce s-a întâmplat la ediţia din acest an a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, a solicitat Primăriei mai multe informaţii publice, printre care o copie după primul proces verbal, prin care e declarat laureat Constantin Abăluţă şi în virtutea căruia a fost făcută plata în bancă, şi regulamentul oficial invocat de Gellu Dorian în baza căruia i-a fost retras premiul şi i s-au cerut banii înapoi pentru a-i fi daţi noului laureat, Liviu Ioan Stoiciu.Răspunsul Primăriei Botoşani a fost că fundaţia (n.r. – Hyperion-cb) care se ocupă de organizare nu vrea să-i pună la dispoziţie aceste documente”, a scris Dan Lungu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unor informaţii confirmate indirect de către viceprimarul Cosmin Andrei, plăţile s-ar fi făcut fără vreun document la bază, ci pe baza unei solicitări făcute de către organizator. „Era o cutumă ca domnul Dorian să ne anunţe câştigătorul şi noi să facem plăţile”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei.

Referitor la regulamentul de organizare al Premiului „Eminescu”, până acum sunt publice două variante publicate în revista „Hyperion”, cel din 1991 şi cel modificat din 2015, dar niciunul nu prevede obligativitatea prezenţei laureatului la manifestări. Lui Dan Lungu i-a fost trimis un regulament într-o versiune word, nesemnată, nedatată şi care nu are nimic care să ateste că este oficial, dar în care se cere prezenţa laureatului la manifestări.

Scriitorul vrea să se implice în rezolvarea situaţiei şi a anunţat că şi-ar dori o întâlnire cu cei care vor face noul regulament. „Sunt de părere că implicarea Comisiei de Cultura a Consiliului Local Botoşani este elementul cheie în rezolvarea acestei situaţii de criză”, a declarat scriitorul. Dan Lungu vine şi cu o propunere inedită privind organizarea manifestării: „Licitaţii de proiecte”. „Aceasta poate fi o soluţie bună şi este folosită frecvent în asemenea cazuri”, a mai spus Dan Lungu.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, s-a aflat că poetul Constantin Abăluţă primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), banii ce se cuveneau câştigătorului, când organizatorii ar fi constatat că regulamentul îi împiedică să acorde distincţia unui autor care nu este prezent la ceremonie.

Apreciază calitatea articolului

5 VOTURI - MEDIE: 4,20
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...