twenty − twelve =

A password will be e-mailed to you.

Autorităţile sanitar-veterinare botoşănene sunt în alertă după apariţia unor noi cazuri de pestă porcină africană pe frontiera ucraineană.

Autorităţile din Ucraina au fost sesizate de partea română, după ce, pe 31 ianuarie, poliţiştii Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani au observat lângă malul stâng al Prutului, pe gheaţă, două cadavre de mistreţi. În urma analizelor de laborator, partea ucraineană a confirmat prezenţa virusului la unul dintre porcii mistreţi, justificat de faptul că cel de-al doilea mistreţ a fost mâncat de animalele sălbatice. 

Poliţia de Frontieră a informat, prin Biroul internaţional, Ucraina, şi am primit astăzi adresă de informare cum că unul din mistreţi a rezultat pozitiv la pestă porcină africană, celălalt fiind complet consumat de către carnasiere sau păsări – şacali, vulpi sau câini. Asta înseamnă că există posibilitatea ca virusul respectiv să se fi răspândit şi pe teritoriul României. Focarul, într-adevăr, este în Republica Ucraina, dar zona infectată şi zona de protecţie şi supraveghere se află, o parte, pe teritoriul României, ceea ce impune un nou plan se măsuri de acţionare exact ca în pestă porcină africană, chiar dacă focarul nu este la noi”, a declarat, într-o şedinţă a Comisiei Locale pentru Combaterea Bolilor Botoşani, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Abatoarele din Darabani nu sunt afectate

Potrivit acesteia, zona afectată din jurul focarului cuprinde patru administratori ai fondurilor de vânătoare şi se întinde pe raza a 14 localităţi din patru comune (n.r. – Hudeşti, Suharău, Cristineşti şi Conceşti) şi din oraşul Darabani.

Astfel, specialiştii DSVSA au dispus un nou plan de măsuri pentru combaterea răspândirii pestei porcine africane. Ei au impus populaţiei din zonă limitarea circulaţiei animalelor din toate speciile timp de şapte zile, dar şi interzicerea scoaterii porcilor din gospodării sau creşterea sau lăsarea liberă a acestora în localităţi sau comercializarea lor la târgurile de animale.

Minodora Vasiliu a mai declarat că activitatea celor două abatoare din Darabani nu va fi afectată de apariţia noului focar. „Ei merg în aceeaşi condiţii de siguranţă. Au un circuit anume al produselor şi a materiei prime pe care o folosesc. Acest caz, nu cu focar în România, ci de focar în Ucraina,… nu afectează cu nimic agenţii economici şi mă refer la cele două abatoarea din Darabani”, a mai spus şeful DSVSA Botoşani.

Virusul pestei porcine descoperit acum trei săptămâni la Hudeşti

La jumătatea lunii ianuarie, a fost identificat virusul pestei porcine africane în judeţul Botoşani, în apropierea localităţii Alba, comuna Hudeşti, la cadavrul unui porc mistreţ. Se pare că animalul era mort de nouă-zece zile şi, dacă se ţine cont de faptul că timp de 40 de zile animalele infectate pot transmite virusul, iar din leşul mistreţului este posibil să se fi hrănit vulpi sau câini, situaţia din Pădurea Alba ar putea fi una destul de gravă.

De remarcat, că probele la zeci de mistreţi vânaţi în zona respectivă de la apariţia focarului de pestă au fost negative, încă un indiciu că mistreţul infectat ar fi venit de peste graniţă din Ucraina.

Anul trecut, localitatea ucraineană Mămăliga, situată foarte aproape de graniţă, s-a confruntat cu cazuri de pestă porcină africană.

Pesta porcină nu afectează omul

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...