sixteen − twelve =

A password will be e-mailed to you.

În perioada 14 – 21 februarie 2019, Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani, organizează expoziția „Omagiu adus poetului Grigore Vieru”, care include expoziție tematică de carte, exponatele documentare filatelice și de insigne – „Grigore Vieru – Poetul patriot” (Expozant Alexia Georgiana Cornaci) și „Insignele Republicii Moldova” (Expozanți Daria Titianu și Alexandru Darius Iacob). Expoziţia este găzduită de Secția Împrumut Carte pentru Copii.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în Pererîta, județul interbelic Hotin, Regatul României şi a murit pe 18 ianuarie 2009. În anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române și decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Grigore Vieru s-a regăsit în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. El este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și s-a aflat printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Grigore Vieru a participat la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

Pe 26 iulie 1989, Teatrul „Mihai Eminescu” a găzduit spectacolul „Rădăcini de foc” – Grigore Vieru şi prietenii, prezentat apoi şi în alte localităţi în cadrul unui turneu istoric. Realizarea acestui proiect a fost posibilă ca urmare a demersurilor făcute de Lucia Olaru Nenati, pe atunci directorul Teatrului „Mihai Eminescu”. În spectacol au evoluat artişti precum: Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Georgeta şi Oxana Ciorici, Silvia şi Anatol Chiriac,  Iurie Sadovnic, alături de orchestrele lor. În debutul spectacolului, a vorbit şi a recitat poezii Grigore Vieru. „Am visat cu toţii de foarte mult timp să ajungem cu un spectacol de poezie şi cântec la vatra culturii româneşti care se cheamă Moldova din partea dreaptă a Prutului. Şi iată că visul nostru, tulburătorul nostru vis, cu voia lui Dumnezeu şi a vremii, a timpului în care trăim, s-a împlinit. Dorim să închinăm acest spectacol celui prin care cu toţii nemurim, domnului limbii româneşti, Mihai Eminescu”, a spus atunci Grigore Vieru.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...