sixteen − 4 =

A password will be e-mailed to you.

Prefectul Dan Şlincu şi mai mulţi subordonaţi ai instituţiei pe care o conduce şi din serviciile subordonate au mers în această dimineaţă la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru a dona sânge, în condiţiile în care unităţile medicale se confruntă cu o criză permanentă de sânge.
„Sunt lucruri simple, la îndemâna majorităţii oamenilor, care au un impact puternic asupra semenilor. Donarea de sânge este unul dintre gesturile care au puterea de a schimba cursul unei vieţi”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Botoşani.


La rândul său, prefectul a declarat că „trebuie să facem acest lucru ori de câte ori este posibil şi nu este mulţumire mai mare decât aceea că ştii că ai făcut ceva cu adevărat important”. „Suntem cu toţii donatori permanenţi, însă este prima oară când ne strângem atât de mulţi la donare. Alături de mine au fost şefi de serviciu şi colegi din Instituţia Prefectului. Nu e greu deloc, trebuie doar să vrem să facem un bine pentru ceilalţi”, a mai spus Dan Şlincu.


Donatorii primesc şapte bonuri de masă, reducere cu 50% la transportul în comun pe timp de o lună şi o zi liberă. De asemenea, ei beneficiază gratuit de mai multe analize ale sângelui: pentru hepatita B şi C, HIV (SIDA), VDRL (sifilis), HTLV (leucemie), Hemoglobina, stabilirea grupei sanguine şi anticorpii antieritrocitari pentru fetele cu RH negativ.
Donator de sânge poate fi orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate şi care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

 

Condiţiile pentru a putea dona sânge:
– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
– greutate peste 50 de kilograme
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
– să nu fii suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
– să nu fie sub tratament anticoncepţional
– să nu fie după tura de noapte
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– să nu aibă sau să fi avut: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (peste şase dioptrii) sau cancer

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...