3 × one =

A password will be e-mailed to you.

Comuna Cristeşti a fost duminica trecută gazda Şezătorilor iernii, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu primăria Cristeşti.

Şezătoarea a început într-un mod autentic, fetele şi băieţii, alături de gazdele Cristina Gheban şi Mihai Fediuc, au adus în actualitate o şezătoare ca în vechime. “Manifestarea a început cu strigături şi joc popular şi îndemnul la o şezătoare autentică. Sătenii s-au întâlnit spre a cinsti obiceiurile preluate de la părinţi şi bunici şi a readuce în actualitate ocupaţiile femeilor şi bărbaţilor de la sat în perioada iernii (cusut, tors, împletit, ţesut, meşteşugit diverse obiecte casnice), împletite cu cântecul, jocul popular tradiţional şi voia bună”, a declarat Elena Pricopie, referent în cadrul CJCPCT.

Cristina Gheba coordonează Ansamblul folcloric “Dor de horă” din Cristeşti, iar Mihai Fediuc asigură coregrafia programului de dansuri populare. Împreună au pus în scenă o frumoasă şezătoare cu tineri frumoşi şi veseli care ştiu să preţuiască  tradiţiile populare moştenite, cu femei şi bărbaţi din sat care au arătat frumuseţea îndeletnicirilor specifice timpului iernii în mediul rural.

La şezătoare au participat şi primarul Lucian Borfotină, viceprimarul Liviu Stănuc, Elena Cîrdei, directorul Şcolii Cristeşti, cadre didactice, alţi localnici. Momentele de cântec şi joc au fost împletite cu o prelegere, o necesară aducere aminte despre mari oameni ai neamului implicaţi în devenirea noastră ca naţie. În cadrul manifestării a fost lansată cartea „O ultimă iubire”, scrisă de jurnalistul Corneliu Filip.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...