sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTPesta porcină se extinde (Foto + Video)

Pesta porcină se extinde (Foto + Video)

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat de laboratorul de la Bucureşti la cei doi porci de la cantonul silvic de la Pomârla. În acelaşi timp, probele la cei doi porci ai îngrijitorului, ucişi ca măsură de precauţie sunt pozitive, arată laboratorul de la Suceava. Şi în cazul acestora au fost prelevate probe şi trimise la Bucureşti pentru confirmare.
„Cei doi porci din gospodăria domnului Asaftei Petru, îngrijitorul Ocolului Silvic din Pomârla, s-a constatat că au fost infectaţi cu pestă porcină africană. Toţi cei patru porci au fost ucişi, dar putem considera că factorul care a răspândit virusul pestă porcină africană poate fi şi cel uman. În acest moment nu putem lua în calcul sacrificarea porcilor din Pomârla, pentru că acele locaţii sunt izolate, dar în momentul în care, în perioada următoare (n.r. – şapte zile), mai apare vreun focar de pestă porcină africană vom lua în calcul şi sacrificarea porcilor pe o rază de trei kilometri”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

play-sharp-fill

Animalele sacrificate au fost evaluate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi în cel mai scurt timp, promit autorităţile. De asemenea, Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani, a cerut localnicilor să respecte normele impuse şi să nu-şi sacrifice porcii, pentru că aşa păstrează virusul mai mult timp, el nefiind distrus la temperaturile din congelatoare. Apelul oficialului survine după ce au apărut zvonuri că în noaptea de joi spre vineri s-au tăiat foarte mulţi porci în comuna Pomârla.
Autorităţile sanitar veterinare botoşănene au luat decizia de a nu se sacrifica porcii din zonă, pe motiv că focarele de pestă porcină apărut, este la un canton situat la 700 de metri de prima gospodărie din sat, respectiv 400 de metri în cazul îngrijitorului.
Dacă însă va apărea un nou focar în zonă, atunci vor fi asomaţi toţi porcii pe o rază de trei kilometri.

 

Cinci comune afectate

 

Focarul de pestă porcină afectează satele din cinci comune: Pomârla, Hilişeu-Horia, Dersca, Cristineşti şi Ibăneşti. Medicii veterinari au început recensământul animalelor din zonă.
De asemenea, ei au impus populaţiei din zonă limitarea circulaţiei animalelor din toate speciile timp de şapte zile, dar şi interzicerea scoaterii porcilor din gospodării sau creşterea sau lăsarea liberă a acestora în localităţi sau comercializarea lor la târgurile de animale.
Pe toate drumurile din comuna Pomârla sunt filtre ale poliţiei, iar maşinile sunt oprite pentru a fi verificate şi dezinfectate.

 

Focare la mistreţ

 

La jumătatea lunii ianuarie, a fost identificat virusul pestei porcine africane în judeţul Botoşani, în apropierea localităţii Alba, comuna Hudeşti, la cadavrul unui porc mistreţ. Se pare că animalul era mort de nouă-zece zile şi, dacă se ţine cont de faptul că timp de 40 de zile animalele infectate pot transmite virusul, iar din leşul mistreţului este posibil să se fi hrănit vulpi sau câini, situaţia din Pădurea Alba ar putea fi una destul de gravă.
De remarcat, că probele la zeci de mistreţi vânaţi în zona respectivă de la apariţia focarului de pestă au fost negative, încă un indiciu că mistreţul infectat ar fi venit de peste graniţă din Ucraina.
De asemeni, luni a fost confirmată boala şi la un mistreţ găsit mort pe malul stâng al Prutului, pe teritoriul Ucrainei. Autorităţile din Ucraina au fost sesizate de partea română, după ce, pe 31 ianuarie, poliţiştii Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani au observat lângă malul stâng al Prutului, pe gheaţă, două cadavre de mistreţi. În urma analizelor de laborator, partea ucraineană a confirmat prezenţa virusului la unul dintre porcii mistreţi, justificat de faptul că cel de-al doilea mistreţ a fost mâncat de animalele sălbatice.
Anul trecut, localitatea ucraineană Mămăliga, situată foarte aproape de graniţă, s-a confruntat cu cazuri de pestă porcină africană.

 

Pesta porcină nu afectează omul

 

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...