spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTIubitorii de maidanezi, nemulțumiți de măsurile luate în lupta cu pesta porcină

Iubitorii de maidanezi, nemulțumiți de măsurile luate în lupta cu pesta porcină

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) a decis, printre altele, eliminarea câinilor vagabonzi și a celorlalte animale necrofage din zonele de protecție din jurul focarelor de pestă porcină. În urma acestei decizii au fost eliminați zeci de câini fără stăpân din liziera de la Pomârla.
„47 de câini s-au combătut, există trei filtre 24 din 24 de ore. Nu se mai intră în pădure, nu se mai iese din pădure în zona unde a existat focarul de pestă africană. Oamenii sunt informaţi, se continuă inventarul şi până miercuri o să avem rezultatele”, declara, zilele trecute, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani.
Măsura decisă în CLCB se va extinde cel mai probabil și la comunele Hilişeu-Horia, Dersca, Cristineşti şi Ibăneşti, ajungând deja solicitări în acest sens la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Botoşani. Decizia este motivată de faptul că maidanezii sunt necrofagi. Alături de ei sunt eliminați și corbi și vulpile, animale care ar putea porta virusul și accentua criză pestei porcine.
„Am primit solicitări de la primăriile Dersca, Hilişeu-Horia, Şendriceni şi Conceşti. Am fost până acum la Pomârla şi urmează să ajungem în celelalte comune… Ştiu că vor fi proteste de la cei de la protecţia animalelor – să vină să îi ia, mai au timp zilele acestea să vină să îi culeagă. Nu mă deranjează ideea! Toţi îi iubesc, toţi ţipă, dar nu văd pagubele care le fac: copii muşcaţi, bătrâni atacaţi… Sunt foarte mari problemele cu câinii vagabonzi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Botoşani, Cosmin Humelnicu.
Preluarea câinilor din zonele de protecție nu este o soluție viabilă, deoarece ei pot fi purtători ai virusului pestei porcine africane și ar putea duce la o diseminare a molimei și în alte regiuni.
Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor din Botoşani nu par a înțelege situația și se declară revoltați. Mai mult, ei vor organiza duminică un protest în fața Prefecturii. „Ce treabă au câinii cu pesta porcină?! Au găsit ei acum un motiv ca să împuşte câinii!… Mi se pare o prostie chestia cu pesta porcină, pentru că nici în sudul ţării în această toamnă când au fost probleme nu a mai împuşcat nimeni câinii. În mod normal pesta porcină nu se ia, că de asta se cheamă pestă porcină. Porcii au pesta. Aşa ar trebui să împuşcăm şi vaca şi găina?! Pisicile nu iau pestă, numai câinii?! Eu cred că este o variantă ca să scape de nişte câini”, a declarat, pentru Mediafax, Dana Andrişan, secretarul Asociației Ador Botoşani.
Pe lângă proteste și luările de poziției, iubitorii de maidanezi îndeamnă lumea să depună plângeri penale împotriva celor care au decis uciderea câinilor fără stăpâni. În acest sens au publicat pe Facebook modelul de plângere și locul unde se poate depune.
De remarcat că din CLCB face parte și reprezentatul IPJ, care deci a participat la luare deciziei întemeiate pe Legea vânătorii, articolul 34: „În interesul protejării faunei şi florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau pentru alte raţiuni de interes public major, pe suprafeţele din perimetrul intravilan construit sau împrejmuit, aeroporturi, gări, unităţi militare, recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a pisicilor şi a câinilor hoinari se realizează în condiţiile prezentei legi şi ale cotelor de recoltă aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof, pe baza unui contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice, la solicitarea consiliului local sau a administraţiei suprafeţei împrejmuite, după caz, şi cu acordul prealabil al proprietarului de teren”.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...