vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMaidanezii fac ravagii în judeţ

Maidanezii fac ravagii în judeţ

Maidanezii fac ravagii prin judeţ. Focarele de pestă porcină, dar mai ales măsurile impuse de Uniunea Europeană pentru combaterea acestei molime, au ridicat vălul de peste o altă problemă mare a judeţului: câinii fără stăpân.

Dacă în municipiul Botoşani numărul lor a început să scadă, mai existând câteva puncte nevralgice, precum Piaţa Centrală, Centrul Vechi, zona de la Casa Sindicatelor sau zona de la marginea cartierului ANL Cişmea, în judeţ situaţia s-a agravat, multe comune, în special cele de lângă păduri confruntându-se cu o adevărată problemă. Câinii vagabonzi s-au sălbăticit şi atacă în haite vânatul şi chiar oamenii.

Un ultim caz s-a înregistrat chiar astăzi în apropiere de Dorohoi, la Şendriceni, unde câinii sălbăticiţi au hăituit o căprioară până au pus-o la pământ şi au început să o devoreze.

Recent, primarul din Şendriceni s-a plâns de situaţie vânătorilor din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoşani, dar asociaţiile de protecţie a câinilor fără stăpâni au protestat, susţinând că pesta porcină reprezintă doar o scuză pentru a elimina maidanezii sălbăticiţi.

Aceste animale au făcut probleme şi la Hilişeu-Horia, unde primarul Ioan Butnaru a fost nevoit să mute o rampă de gunoi de la marginea satului, pentru că maidanezii se adunau în zonă, iar copiii şi chiar adulţii nu puteau trece spre şcoală sau spre centrul de comună. „Iubesc animalele. Am luat trei maidanezi acasă, care au avut şi pui. Am reuşit să le găsesc stăpân, dar trebuie rezolvată cumva problema, pentru că, pe lângă faptul că sunt principalul vector de transmisie a pestei porcine, ei pun în pericol chiar şi oamenii… şi  animalele, dar nu putem risca să aducem virusul în sat. Eu vreau să pot să dau ochii cu oamenii, nu să ies din casă pe ascuns, noaptea, pentru că nu am făcut ce trebuia să fac la timpul oportun”, a declarat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu-Horia.

Primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru a avut şi el probleme cu asociaţiile iubitorilor de maidanezi care i-au făcut plângeri penale şi i-au ameninţat cu moarte fiica, pentru că au fost împuşcaţi maidanezii care au adus pesta porcină în gospodăriile din sat.

Toţi îi iubesc, toţi ţipă, dar nu văd pagubele pe care le fac: copii muşcaţi, bătrâni atacaţi… Sunt foarte mari problemele cu câinii vagabonzi”, a declarat, recent preşedintele AJVPS, Cosmin Humelnicu.
Pe lângă pericolul pe care-l reprezintă, maidanezii sunt principalul vector de transmitere a unor molime, precum pesta porcină africană sau rabia. 

Deja ai votat!

2 COMENTARII

  1. Asociația vânătorilor și primari au uitat când mistreți făceau ravagii prin jud. BT? Masurile dumnealor sunt să înpuste caței și pisicile abandonate tot de oameni. Oare de ce la ora actuala tâmpiți răspunzători nu merg din poarta în poarta și sa oblige să sterilizeze-castreze obligatorie oricărui câine și pisica?
    Aaa!!! Fundul de vânătoare este închiriat de diverși oameni politici și oameni cu pile la partid, aceștia primesc bani de la vânători străini pt înpuscarea unui mistreți care produce pagube în ogoarele prostimi.
    Să nu uitam și de modul în care se face dezinfectarea masiniilor care ies din Pomârla, milițianul dorohoian caută motive pt amendă și cam uita să mai stropească mașinile…mașini care sunt oprite pt eventuale amenzi și nu pt stropire, dezinfectare.

Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...