fifteen + fourteen =

A password will be e-mailed to you.

Maidanezii fac ravagii prin judeţ. Focarele de pestă porcină, dar mai ales măsurile impuse de Uniunea Europeană pentru combaterea acestei molime, au ridicat vălul de peste o altă problemă mare a judeţului: câinii fără stăpân.

Dacă în municipiul Botoşani numărul lor a început să scadă, mai existând câteva puncte nevralgice, precum Piaţa Centrală, Centrul Vechi, zona de la Casa Sindicatelor sau zona de la marginea cartierului ANL Cişmea, în judeţ situaţia s-a agravat, multe comune, în special cele de lângă păduri confruntându-se cu o adevărată problemă. Câinii vagabonzi s-au sălbăticit şi atacă în haite vânatul şi chiar oamenii.

Un ultim caz s-a înregistrat chiar astăzi în apropiere de Dorohoi, la Şendriceni, unde câinii sălbăticiţi au hăituit o căprioară până au pus-o la pământ şi au început să o devoreze.

Recent, primarul din Şendriceni s-a plâns de situaţie vânătorilor din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoşani, dar asociaţiile de protecţie a câinilor fără stăpâni au protestat, susţinând că pesta porcină reprezintă doar o scuză pentru a elimina maidanezii sălbăticiţi.

Aceste animale au făcut probleme şi la Hilişeu-Horia, unde primarul Ioan Butnaru a fost nevoit să mute o rampă de gunoi de la marginea satului, pentru că maidanezii se adunau în zonă, iar copiii şi chiar adulţii nu puteau trece spre şcoală sau spre centrul de comună. „Iubesc animalele. Am luat trei maidanezi acasă, care au avut şi pui. Am reuşit să le găsesc stăpân, dar trebuie rezolvată cumva problema, pentru că, pe lângă faptul că sunt principalul vector de transmisie a pestei porcine, ei pun în pericol chiar şi oamenii… şi  animalele, dar nu putem risca să aducem virusul în sat. Eu vreau să pot să dau ochii cu oamenii, nu să ies din casă pe ascuns, noaptea, pentru că nu am făcut ce trebuia să fac la timpul oportun”, a declarat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu-Horia.

Primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru a avut şi el probleme cu asociaţiile iubitorilor de maidanezi care i-au făcut plângeri penale şi i-au ameninţat cu moarte fiica, pentru că au fost împuşcaţi maidanezii care au adus pesta porcină în gospodăriile din sat.

Toţi îi iubesc, toţi ţipă, dar nu văd pagubele pe care le fac: copii muşcaţi, bătrâni atacaţi… Sunt foarte mari problemele cu câinii vagabonzi”, a declarat, recent preşedintele AJVPS, Cosmin Humelnicu.
Pe lângă pericolul pe care-l reprezintă, maidanezii sunt principalul vector de transmitere a unor molime, precum pesta porcină africană sau rabia. 

Apreciază calitatea articolului

10 VOTURI - MEDIE: 3,60
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...