nine − three =

A password will be e-mailed to you.

Pe fondurile de vânătoare din nordul judeţului, aflate în zona de protecţie şi supraveghere a focarelor de pestă porcină, mai sunt aproximativ 50 de mistreţi. Estimarea aparţine prefectului Dan Şlincu pe baza datelor primite de la reprezentanţii gărzii forestiere. Totuşi autorităţile au specificat că este vorba doar o estimare, pentru că porcii mistreţi se deplasează pe zeci de kilometri. „Am primit o informare din partea reprezentantului Gărzii Forestiere că nu a fost dusă la îndeplinire cota de recoltări de fondul de vânătoare din zona respectivă. Cota de recoltare era de 180 de porci şi nu au fost recoltaţi prin împuşcare 132 până vineri, iar de vineri până astăzi (n.r. – luni) au mai fost împuşcaţi încă doi. Deci, sunt 134 şi mai avem în jur de 50 de porci care mai trebuie recoltaţi. Pe Fondul de vânătoare Ibăneşti trebuie eradicat efectivul de porci mistreţi”, a conchis prefectul.

Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. În total zece mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus, iar dacă va fi confirmat prezenţa lui şi porcul sălbatic găsit mort ieri, bilanţul se ridică la 11 animale. De asemenea, alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă.

În cele 11 comune afectate de virus, pe suprafeţele cărora se întind zonele de supraveghere şi protecţie, au apărut şi două cazuri de pestă porcină la porcii domestici. Este vorba de patru animale, două aparţinând cantonului silvic al Liceului Pomârla, iar două îngrijitorului de la canton. În urma anchetei epidemiologice, autorităţile sanitar-veterinare au stabilit că maidanezii sălbăticiţi din pădurea de la Pomârla au fost vectorul de transmisie a bolii.

Cele patru animale au fost asomate şi incinerate, proprietarii urmând a fi despăgubiţi cu sume cuprinse între 8 şi 10 lei pe kilogram. Astfel, în cazul celor patru porcilor sacrificaţi, care aveau cam 130 de kilograme, sătenii din Pomârla urmează să primească cel puţin 1.000 de lei.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 1,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...