vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTExplozie de culoare la Târgul Mărţişorului (video)

Explozie de culoare la Târgul Mărţişorului (video)

Meşteri populari din Botoşani, Dorohoi, Iaşi şi Suceava participă în aceste zile la cea de a IX-a ediţie a Târgului Mărţişorului, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Realizate cu migală şi dragoste pentru frumos şi pentru tradiţiile strămoşeşti, mărţişoarele, care în tradiţia populară sunt considerate talismane, respectiv vestitoare ale primăverii, sunt expuse la căsuţele din lemn aflate pe Pietonalul Unirii.

Astăzi, la deschiderea târgului, Cornelia Ciobanu, directorul CJCPCT, le-a urat bun venit meşterilor populari şi le-a mulţumit că au răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor. Oficialul a apreciat că meşterii au mărţişoare unicat, foarte frumoase.

Etnograful Margareta Mihalachi s-a declarat încântată de faptul că instituţia de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean reuşeşte să ofere  continuitate acestei manifestări, apreciind că mărţişorul este un simbol tradiţional românesc, cu deosebite conotaţii.

„Simbolul acesta prezintă şi multe alte sensuri, putem vorbi de talisman lunar, pentru că în vechime, la gât fetele sau copiii purtau un bănuţ de aramă, sau argint legat cu acel şnur alb şi roşu. Se spune că argintul şi arama sunt metale lunare, deoarece se consideră că la începutul primăverii, astrul nopţii, respectiv luna, este în creştere. De asemenea, trebuie neapărat pomenit şi faptul că acest talisman are şi valenţe solare”, a spus, printre altele, Margareta Mihalachi.

Toţi meşterii prezenţi la târg au fost onoraţi cu câte o diplomă din partea organizatorilor. În plus, Petrică Timofciuc şi Mihaela Ungureanu au primit şi câte o distincţie pentru susţinerea acestei manifestări.

Meşterii populari comercializează mărţişoare la preţuri simbolice, respectiv câţiva lei. În realizarea lor s-au folosit, printre altele, de aţă, lemn cioplit, flori uscate, seminţe. „Avem aici şi o inovaţie, mărţişoare făcute din seminţe de castravete, de ardei, dovleac. E prima dată când venim şi suntem foarte încântaţi. Ne place frumosul. Noi încercăm să păstrăm tradiţia şi să atragem lumea să mai ţină puţin de istorie”, a declarat Cristina Popeanu, din Dorohoi.

Sorin Paşaniuc, meşter popular din Iaşi, a expus mărţişoare care au ataşate figurine sculptate în lemn, reprezentând un trifoi cu o potcoavă, ce simbolizează norocul. Potrivit acestuia, din păcate, munca meşterilor populari nu este foarte căutată, de cele mai multe ori fiind preferate produsele de serie, care nu au legătură cu tradiţia populară. „Foarte puţini oameni mai apreciază acest gen de lucru. Noi încercăm să păstrăm tradiţia, nu neapărat să facem avere”, a concluzionat meşterul popular.

Târgul Mărţişorului este deschis până pe 1 martie inclusiv.

dav
dav
sdr
dig
sdr
dav
dav

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...