spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTAi nelămuriri privitoare la certificatul energetic? Adresează-te direct auditorului energetic atestat!

Ai nelămuriri privitoare la certificatul energetic? Adresează-te direct auditorului energetic atestat!

Ai nelămuriri privitoare la certificatul energetic? Adresează-te direct auditorului energetic atestat!

Ca în orce situație, necesitatea și obțierea certificatului energetic provoacă de multe ori confuzii și nedumeriri.

Situațiile sunt atât de diverse încât doar un auditor energetic atestat care eliberează zi de zi aceste documente și merge pe teren pentru a face măsurători poate oferi răspunsuri valide.

Auditorii energetici atestați

 

Cei mai în măsură să vă răspundă la toate întrebările legate de certificatul de performanță energetică sunt auditorul energetici atestați.

Pe diverse forumuri, întrebând prietenii, notarii etc. puteți eventual obține răspunsuri parțial valabile, dar cei care pot să vă îndrume sunt specialiștii atestați.

Iată lucrurile de bază pe care trebuie să le știi pentru obținerea certificatului energetic. Pentru nelămuriri particulare și situații specifice consultă lista auditorilor autorizati, găsește-i pe cei din localitatea ta și stabilește o întâlnire cu auditorul ales.

Lista auditorilor autorizați se găsește pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și poate fi consultată oricând de oricine este interesat.

Când trebuie să soliciți un certificat energetic? Înainte sau după semnarea contractului?

 

Certificatul de performanță energetică are rolul de a informa proprietarii și viitorii proprietari asupra eficienței energetice a imobilului pe care îl dețin sau vor să îl cumpere.

Informația înseamnă putere. Cu cât știi mai multe, cu atât poți fi mai în controlul prețului, situației, negocierii etc.

Actul trebuie obținut înainte de a oferi casa, spațiul comercial sau apartamentul spre vânzare.

Cumpărătorul are siguranța că a achiziționat un imobil sau apartament bun, iar facturile lunare pentru întreținere vor fi reduse, iar vânzătorul unui imobil sau apartament cu eficiență energetică superioară are argumente suplimentare pentru un preț mai ridicat.

Cât costă? Cât durează? Ce acte sunt necesare?

 

Costurile, birocrația, timpul pierdut pe la cozi cu dosarele în mână, pe la birouri, în trafic, te sperie probabil cel mai mult.

Eliberarea unui certificat energetic nu este deloc un proces complicat și costisitor pentru client. E chiar simplu.

Alegi auditorul energetic atestat, îți spune ce acte sunt necesare și îî înmânezi copiile dupa acele acte (pentru apartamente nu sunt deloc multe), stabiliți împreună o vizită de lucru pentru măsurători și în câteva zile poți avea certificatul energetic dorit.

În București și județul Ilfov în general prețul actului pentru o garsonieră este de circa 130 lei, iar pentru un apartament în jurul sumei de 200 lei.

Desigur, fiecare auditor are dreptul să ceară prețul certificatului energetic pe care-l dorește.

Pentru apartamente este necesară schița casei sau releveul apartamentului și anul construirii imobilului.

Pentru clădiri mai complexe, auditorul energetic atestat vă poate oferi toate informațiile necesare.

Ce informații oferă certificatul energetic?

Acest document se eliberează numai în baza măsurătorilor și indicilor calculați și încadrează o clădire, o parte a imobilului sau un apartament într-o clasă de eficiență energetică de la A, cea mai performantă clasă, la G, cea mai puțin performantă clasă.

Încadrarea nu este arbitrară ci bazată pe măsurători: grosimea pereților, numărul ferestrelor, integritatea izolațiilor, instalațiile de încălzire foloste (vechimea și funcționalitatea lor, amplasamentul locației, înălțimea tavanelor) și multe altele.

Toate măsurătorile sunt introduse într-un calcul, din care rezultă consumul total de energie raportat la suprafață și încadrarea în clase de eficiență energetică.

Încadrarea în clase bune de eficiență energetică pot duce la obținerea unui preț mai bun în cazul vânzării sau închirierii, datorită faptului că un imobil cu o bună eficiență energetică presupune facturi mai mici la întreținere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...