Botoşănenii nu respectă restricţiile impuse de pesta porcină africană

0

În ciuda restricţiilor impuse de către autorităţi în contextul apariţiei pestei porcine africane, botoşănenii continuă să transporte porci vii fără documente şi neînregistraţi la autorităţile locale.
În cadrul unei acţiuni comune a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), pe raza oraşului Săveni a fost identificată o autoutilitară aparţinând unui cetăţean din comuna Ungureni, care de altfel se afla şi la volanul autovehiculului, ce transporta ilegal doi porci vii, de aproximativ 35-40 de kilograme fiecare.
Porci nu era identificaţi cu crotalii, iar proprietarul nu deţinea documente de mişcare eliberate de medicul veterinar. Proprietarul animalelor le-a declarat reprezentanţilor DSVSA şi a IPJ că intenţiona să vândă porcii în comuna Mitoc şi că nu avusese timp să anunţe medicul veterinar pentru crotaliere.
Cum proprietarul animalelor a refuzat să probeze cu martori din comuna de domiciliu originea porcilor, comisia de control a declarat „animalele fără origine şi stare de sănătate demonstrată” şi, ca atare, le-a confiscat, asomat şi distrus prin incinerare. De asemenea, proprietarul porcilor a fost sancţionat contravenţional cu suma de 1.500 de lei.
În acest context, „conducerea Comitetului Local de Combatere a Bolilor reia apelul către botoşăneni să respecte regulile impuse odată cu pătrunderea virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului pentru a se evita portarea virusului dinspre zona de supraveghere către restul judeţului”, se arată într-un comunicat de presă.
„Dacă populaţia nu înţelege că trebuie şi ajutorul dumnealor, de a-şi respecta obligaţiile, de a respecta şi de a asculta tot ce spunem de vreo trei ani şi jumătate, nu putem face faţă virusului pestei porcine africane. Toţi muncim ca să existe şi în 2019, de Crăciun, un porc pe masa românului din Botoşani, dar nu putem singuri”, a precizat Minodora Vasiliu, directorul executiv al DSVSA Botoşani. Aceasta reaminteşte că „în condiţiile în care în judeţ evoluează pesta porcină africană, este interzisă mişcarea animalelor în afara exploataţiilor pe perioadă nelimitată şi că orice transport de porcine a căror origine nu poate fi demonstrată are drept consecinţă confiscarea şi uciderea animalelor, fără despăgubire”.

De remarcat că probele de la cei doi porci descoperiți la Ungureni au fost negative la pesta porcină. Aceeași soartă o vor avea toate animalele fără acte descoperite în trafic la filtrele făcute de DSVSA cu Poliția.

 

+0 -0
se încarcă...