vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMomente de bucurie duhovnicească în Parohia "Vorona Centru"

Momente de bucurie duhovnicească în Parohia „Vorona Centru”

Credincioșii din parohia “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Vorona l-au primit ieri în mijlocul lor pe noul preot paroh, Andrei Anușca. Părintele a fost transferat de la Orășeni Vale la Vorona Centru, în urma unui concurs organizat, după ce fostul paroh, preotul Cristian Ștefan, care a slujit aici din 1998, s-a transferat la Biserica Doamnei din Capitală.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Arhimandritul Valerian Radu, de la Catedrala Mitropolitană din Iași, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul Mitropoliei.
După Sfânta Liturghie, a urmat momentul instalării preotului Andrei Anuşca. La acest eveniment au luat parte autorităţi locale, senatorul Doina Federovici, slujitorii lăcașurilor de cult din comuna Vorona, precum și numeroşi credincioşi dornici să-şi întâlnească noul păstor sufletesc.
Instalarea în parohie a fost oficiată de preotul Petru Fercal de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“, protopop misionar în cadrul Protopopiatului Botoşani, care a mulțumit, înainte de toate, preotului Cristian Ștefan, cel ce a pus bazele parohiei și activităților misionare desfășurate în cadrul acesteia.
“Vorona este o comună cu oameni credincioși, cu multe biserici și cu două Mănăstiri iar aceasta arată că binecuvântarea lui Dumnezeu se revarsă aici din belșug. Părintele Cristian Ștefan a lăsat în urmă o lucrare frumoasă și pilduitoare și va transmite și altora duhul de la Vorona. De aceea va trebui să ne implicăm în așa fel încât să nu se simtă plecarea părintelui ca o micșorare a implicării, ci dimpotrivă, să dăm dimensiune vieții duhovnicești, misionare, administrative și spirituale. Părintele Anușca Andrei va trebuie să țină seama de dragostea creștinilor, de râvna lor, dar și de respectarea Cuvântului Lui Dumnezeu și nădăjduim că tinerețea și experiența sa, dar și faptul că este cadru didactic la Seminar, îl vor ajuta în activitatea sa pastorală, misionară și culturală, cu toată dragostea și cu toată responsabilitatea. Vă rugăm ca și dumneavoastră să îl ajutați pe părinte, să participați la slujbele bisericii și la celelelate activități creștine” a spus Petru Fercal.
Preotul Cristian Ștefan este fiul primarului comunei Vorona, Aurel Ștefan, care l-a felicitat pe noul paroh.
„Trăim un moment deosebit, iar eu îl trăiesc cel mai intens, fiind în situația unui om care cu un obraz plânge și cu altul râde…dar pentru că toate sunt rânduite de la Dumnezeu, trebuie să luăm toate lucrurile așa cum sunt, însă cu responsabilitate. Ne bucurăm că astăzi, după o pauză neașteptată, părintele Anușca Andrei a preluat această parohie nouă, din inima Voronei, înființată din inițiativa unor voroneni vrednici, iar părintele Cristian a făcut tot ce a putut să împlinească dorința voronenilor, cea mai mare realizare fiind înființarea unei comunități sufletești în jurul bisericii. Sper ca părintele Andrei să continue activitatea și comunitatea să crească în încredere în jurul bisericii!” a spus Aurel Ștefan.
Noul preot paroh Andrei Anușca a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat cu îmbelșugare peste el și familia sa, mulțumind, în același timp, cu recunoștință, pentru noua misiune preoțească încredințată. „Se vede cu ochiul liber, din momentul în care se pășește în această de Dumnezeu binecuvântată parohie, că aici trăiesc oameni credincioși și că te afli într-o comunitate de creștini ortodocși, de români adevărați și gospodari. Vorona este unul dintre cele mai frumoase sate din țara noastră, iar asta se datorează pe de o parte locuitorilor lui, de secole oameni harnici, luminoși, cinstiți și credincioși, dar și în al doilea rând conducerilor locale și centrale, care lasă adeseori interesele și orgoliile și ambițiile proprii pentru proiecte frumoase spre binele comunei. În raport cu autoritățile bisericești superioare voi manifesta respect, ascultare și cooperare, conștient fiind că de aceasta depinde și respectul pe care îl voi avea eu din partea credincioșilor. Interesul superior al credinciosului trebuie să primeze!”, a precizat, preotul Andrei Anuşca.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...