spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTReconcesionarea locurilor de veci se amână

Reconcesionarea locurilor de veci se amână

Consilierii municipali au amânat dezbaterea proiectului vizând modificarea regulamentului de administrare a cimitirelor din municipiul Botoşani, care includea măsura reconcesionării locurilor de veci pentru care nu s-a plătit de zeci de ani concesiunea şi de care nu se mai ocupă nimeni. Marian Murariu, viceprimarul municipiului, a motivat că se aşteaptă un aviz de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În cadrul şedinţei, consilierul social democrat Ady Petruşcă, s-a declarat împotriva reconcesionării locurilor de veci. „Aici pe pământ suntem trecători, o zi, două, trei, 50 de ani, o sută de ani, Cât ne dă cel de sus, să trăim, o să trăim, dar acolo, în cimitir este pentru totdeauna. Punctul meu de vedere este să renunţăm la acele exhumări, chiar dacă pe unii îi interesează acest lucru şi să dăm drumul la proiectul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea”, a spus alesul local.

Potrivit conducerii Urban Serv, în cimitirele Pacea şi Eternitatea există multe morminte de care nu se mai îngrijeşte nimeni, iar în unele situaţii se cunoaşte doar numele celui înhumat şi data decesului. Mai mult, sunt morminte unde nu mai există cruci.

Potrivit regulamentului, Urban Serv va da un anunţ în presa locală, iar lista cu locurile de veci abandonate va fi afişată la poarta cimitirului, dar şi la avizierul primăriei. În 90 de zile de la publicarea anunţului,  urmaşii persoanelor înhumate în acele locuri trebuie să se prezinte pentru a plăti concesiunea. În cazul în care în cele 90 de zile nicio persoană nu se va prezenta pentru a clarifica problema concesiunii pentru respectivele locuri de veci, se va putea trece la reconcesionare. În condiţiile în care un loc se concesionează unei alte persoane, se deshumează osemintele persoanei înmormântate acolo, se face o slujbă, iar osemintele sunt lăsate în acelaşi mormânt, la picioarele persoanei care va fi înmormântată acolo. Pe crucea aferentă mormântului va fi trecut numele ambelor persoane înhumate în acel loc. Toate costurile referitoare la deshumare, la slujbă, la reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.

Deşi există multe cazuri în care persoane din aceeaşi familie îşi dorm somnul de veci în acelaşi mormânt, în privinţa reconcesionării mormintelor părăsite există însă multe rezerve.

Consilierul Ştefan Mihai susţine că măsura nu este corectă faţă de cei trecuţi la cele veşnice. „Dacă toată viaţa un om stă cu sabia lui Damocles deasupra capului, acum să aibă emoţii şi că după moarte nu va avea linişte? Ar fi nebunia de pe lume cu reconcesionarea, sunt cavouri de o sută de ani, care ar putea fi disputate de mai mulţi. Nu mi se pare corect. Soluţia la criza locurilor de veci este amenajarea unor noi cimitire”, a spus alesul local. Acesta a adăugat că mulţi botoşăneni sunt plecaţi în străinătate şi nu au de unde să ştie că trebuie să se prezinte în 90 de zile pentru a plăti concesiuni pe locuri de veci. „Sincer, nu aş vrea acum să fiu blestemat şi de cei trecuţi în lumea umbrelor”, a concluzionat Ştefan Mihai.

Lunar, în municipiul Botoşani se fac 45-50 de înhumări. În aproximativ 80% din cazuri, persoanele decedate sunt înmormântate pe locuri concesionate cu câţiva ani în urmă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...