joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTPlanurile fanteziste ale guvernanţilor pun spitalele în pericol

Planurile fanteziste ale guvernanţilor pun spitalele în pericol

Judeţul Botoşani şi cel mai mare spital din judeţ sunt în pericol să piardă paturi în cadrul celui mai alambicat şi controversat proiect din sistemul sanitar de după comasarea unităţilor sanitare, Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020.

Teoretic opt spitale din Moldova se închid şi alte câteva sute de paturi se taie sau reorganizează, pentru a face loc spitalului regional care nu este gata nici măcar în faza de proiect. Documentul pus pe agenda publică de Ministerul Sănătăţii stârneşte revoltă în rândul personalului medical angajat în spitalele din regiunea Moldovei, potrivit căruia 8 spitale dintre cele 44 funcţionale în partea de Nord-Est a României ar urma să fie desfiinţate în următorul an.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că Spitalele din județul Botoșani nu vor fi afectate de reforma care se dorește a se face în sănătate. Cel puțin asta susține vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta. Acesta a participat, săptămâna trecută, la Iași, alături de managerii de spitale din Regiunea Nord-Est, șefii caselor de asigurări de sănătate la o întâlnire cu reprela o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății, unde s-a discutat despre masterplanul din sănătate, care vizează o reorganizare a tuturor spitalelor din regiune.

Dacă în majoritatea judeţelor din Moldova vor fi spitale închise, la Botoşani acest lucru este foarte puţin probabil, asta şi pentru că nu ar mai fi ce să se închidă, în condiţiile în care Spitalul Judeţean a devenit un mastodont care a acaparat nu mai puţin de patru spitale în momentul comasării. Vor fi, însă, reduse drastic numărul de paturi în unele secţii, asta din două motive. Unul pentru că apariţia, la un moment dat, a spitalului regional ar însemna tăierea numărului de paturi din celelalte spital, dar şi pentru că alinierea la normele europene prevede pe viitor 4 paturi la 1000 de locuitori. În condiţiile în care judeţul nostru avea 412.000 de locuitori în 2011, asta ar fi însemnat 1648 de paturi, însă acum doar Spitalul Judeţean are peste 1500 de paturi, iar unităţile sanitare depăşesc în total 2000 de paturi pe tot judeţul. „Ministrul ce are în vedere: dacă avem secții cu acoperire 20-30% pe paturile existente și se dovedește în timp că media este undeva la 50%, putem lua paturi de acolo și să le mutăm pe o secție unde avem acoperire de 120%. Nu se pune vorba de tăiere de paturi. Se modifică din acuți în cronici. Se va merge pe spitalizare de zi”, a menționat Dorina Birta, vicepreşedintele CJ Botoşani. În eventualitatea unui nou recensământ, cifrele ar putea fi şi mai mici în dreptul paturilor pe judeţul Botoşani.
Șefii din sănătatea botoșăneană și cei din Consiliul Județean urmează să aibă o întrunire și la Botoșani, cu reprezentanții Ministerului Sănătății, unde, susține Birta, reprezentanții spitalelor din județ vor trebui să vină cu un masterplan pus la punct și cu soluții vizavi de această reorganizare.

O altă ţintă pentru reorganizarea sistemului sanitar prevede ca până în 2022 rata internărilor pentru îngrijirea bolilor acute să scadă până la cel mult 18 la 100 de locuitori, adică 74.000 pe an, însoţită de creşterea simultană a numărului de internări în regim de zi. Asta în condiţiile în care în judeţul Botoşani numărul internărilor creşte de la an la an, în 2018 numai la Spitalul Judeţean au fost aproape 85.000 de internări, la care se adaugă Dorohoi, Spitalul de Recuperare, sau Spitalul TBC.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
5.8 ° C
6.1 °
3.8 °
95 %
3.1kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...