19 − 18 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Săptămâna trecută, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi și au intervenit pentru stingerea a 66 de incendii, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Majoritatea acestor evenimente cu foc s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoţani. Cele mai multe incendii s-au produs în zilele de 4 și 9 martie, fiind necesară și suplimentarea forțelor cu pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava. Flăcările au distrus bunuri materiale în valoare de aproape 150.000 de lei, în schimb pompierii spun că au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de coirca 1.800.000 lei. Inspectorii de prevenire au aplicat amenzi în cuantum de 5.500 lei pentru utilizarea focului deschis la arderea resturilor vegetale pe terenul agricol proprietate, fără luarea măsurilor pentru a împiedica propagarea focului la vecinătăți.

Pentru prevenirea acestor evenimente, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

– obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

– obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

– informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

– realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi, astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...