7 − 4 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Garda Naţională de Mediu a intrat în perioada adolescenţei, ieri împlinind 16 ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani, Cristina-Ionela Kashyap, şi reprezentanţii Asociaţiei „Papucul Doamnei”, preşedinta acesteia Cecilia Vicoveanu şi Paul Vieru, au lansat proiectul „O barză, un cuib”. În cadrul proiectului se urmăreşte realizarea unui recensământ al cuiburilor de barză şi al păsărilor care vin la noi în judeţ pe perioada verii şi înălţarea cuiburilor pe stâlpii de electricitate, acolo unde există pericolul de electrocutare al păsărilor. „Proiectul se va desfăşura pe parcursul a cel puţin un an şi presupune identificarea cuiburilor de barză, analizarea riscurilor la care sunt expuse aceste cuiburi şi înălţarea acestor pe suport metalic. Garda Naţională de Mediu a semnat un acord de parteneriat cu Asociaţia «Papucul Doamnei», care, ulterior, va încheia un contract cu operatorul de distribuţie electricităţii pentru faza finală a acestui proiect, înălţarea cuiburilor de barză care prezintă riscuri”, a declarat Cristina-Ionela Kashyap.

Profesoara Cecilia Vicoveanu susţine că proiectul are ca scop protejarea berzei albe, o specie aflată pe cale de dispariţie, de pe teritoriul judeţului Botoşani. „La nivel naţional, Asociaţia SOR a făcut o aplicaţie pentru telefonia mobilă de identificare… La nivelul judeţului Botoşani, această aplicaţie a identificat cam o sută de cuiburi de barză, însă nu se ştie care este starea lor, vechimea lor. Ne-am dus noi pe teren şi am găsit mai multe cuiburi, din care 14 sunt înălţate. Vrem să le înălţăm şi pe celelalte o sută, pentru că sunt foarte vechi şi prezintă pericole”, a spus, la rândul său, Paul Vieru.
Proiectul va fi prezentat şi în şcoli pentru că elevii sunt mai uşor de atraşi de partea asociaţiilor care militează pentru protejarea berzei albe.
Barza albă este protejată prin lege. Dărâmarea cuibului, luarea ouălelor din cuib sau fugărirea păsării „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 3,67
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...