sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTPrimarul Flutur - Încercăm să ieşim din nebunia asta şi să ajutăm...

Primarul Flutur – Încercăm să ieşim din nebunia asta şi să ajutăm pe toată lumea

Sala de şedinţe a Consiliului Municipal a găzduit astăzi o dezbatere publică pe tema taxei de salubrizare pe care trebuie să o plătească din acest an agenţii economici, instituţiile publice, inclusiv ONG-urile. Cei care până la finele anului trecut au avut un contract cu societatea Urban Serv şi plăteau un tarif în funcţie de cantitatea de deşeuri generată s-au trezit că au de plată sume cu mult mai mari, în baza unor normative stabilite la nivel naţional şi transpuse într-o taxă stabilită prin hotărâre a Consiliului Municipal, aprobată în luna decembrie a anului trecut. Pe fondul reacţiilor înregistrate în principal în mediul economic, edilii au ajuns la concluzia că se impun unele corecţii la hotărârea de anul trecut.

Discuţiile au durat două ore, solicitarea celor prezenţi la dezbaterea publică fiind aceea de a plăti o taxă în raport cu cantitatea de deşeuri generată. Primarul Cătălin Flutur a recunoscut din start că stabilirea taxei reprezintă şi pentru municipalitate o provocare, adăugând că primăria nu are niciun interes în stabilirea unor taxe mari, mai ales că banii colectaţi nu rămân la bugetul local, ci ajung la ADI Ecoproces, Consiliul Judeţean şi administratorul depozitului de la Stăuceni.

„Vorbim de o taxă specială care și nouă ne-a venit așa peste rând și peste cap. Noi nu am avut decât o formulă de calcul care avea acolo un element cuantificabil și era legat de suprafață. Și am făcut niște calcule, care s-au dovedit a fi nereale și nesuportabile pentru foarte multă lume”, a declarat primarul. Potrivit acestuia, în decembrie hotărârea a fost votată fără discuţii de către consilierii municipali, însă problemele nu au întârziat să apară.

„Nu este normal ca cineva care plătea înainte undeva la 16.000 de lei pe an și acum pe calculul impus să se ajungă la 444.000 de lei. Poate societatea respectivă nu făcea profit atât. Revenim pe principiul ăla, cât consumi atât plătești, care este un principiu foarte bun, dar mai știu că ne va fi greu să  facem și așa. Ne va fi greu după aceea că va trebui să urmărim în timp cât producem fiecare”, a explicat edilul.

Sumele care ar fi fost de plată, în baza hotărârii aprobate în decembrie, erau triple în cazul spitalelor. Astfel, reprezentantul Spitalului Judeţean a explicat că unitatea a plătit anul trecut 330.000 de lei, iar în acest an suma de plată ar fi de 971.000 de lei. Valentin Rău, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, a afirmat că suma lunară de plată ar egala-o pe cea plătită pe parcursul unui an. Un alt agent economic a întrebat în ce bază Urban Serv a anulat contractele cu agenţii economici şi, din moment ce nu mai există contracte, cum de se mai prezintă muncitorii să ridice deşeurile de la sediile firmelor.

Carmen Olariu, directorul Asociaţiei misionare „El rămâne credincios” a arătat că asociaţia are de zeci de ani activitate umanitară în Botoşani, apreciind că se impune scutirea de la plata taxei în cazul asociaţiilor licenţiate care au în grijă de persoane nevoiaşe. În cazul acestora, primarul a explicat că o scutire este posibilă pentru anul viitor, în condiţiile în care taxele pe acest an au fost votate anul trecut. „Încercăm să ieşim din nebunia asta şi să ajutăm pe toată lumea, dar nici nu putem să încălcăm legea”, a concluzionat Cătălin Flutur. Şi Dumitru Neamţu, directorul adjunct al Direcţiei Impozite şi Taxe, a dat asigurări că prin introducerea unor indici de corecţie sumele de plată se vor apropia de cele plătite până acum.

De la dezbaterea publică a lipsit conducerea Urban Serv, unitatea fiind reprezentată de doi şefi de serviciu care nu prea au avut replică la luările de cuvânt ale celor prezenţi.

În cadrul discuţiilor s-a arătat că societatea de salubrizare nu a avut contracte cu toţi proprietarii de case, respectiv cu toţi agenţii economici din municipiu, diferenţele fiind de ordinul miilor.

Consilierii municipali se vor întâlni joi în şedinţă extraordinară pentru a vota proiectul de hotărâre. Unii dintre participanţii la dezbaterea de astăzi au anunţat că vor fi prezenţi şi la şedinţă pentru a-şi putea expune punctul de vedere şi în faţa aleşilor locali.

dav
dav
dav
dav
dav
Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...