eleven − one =

A password will be e-mailed to you.

Primăvara continuă în notă capricioasă şi în această săptămână. Astăzi vremea va fi mai mult decât frumoasă, urmând a se înregistra temperaturi maxime de 23ºC sau chiar mai mari, în timp ce minimele vor oscila în jurul a 7ºC.

De mâine, însă, vremea se răceşte accentuat, maximele urmând a coborî şi cu aproape 15ºC, astfel că marţi şi miercuri acestea vor oscila în jurul a 11ºC, adică puţin peste nivelul temperaturii minime de luni. În cursul nopţii de miercuri minima va coborî chiar spre 2ºC. În paralel cu răcirea vremii, meteorologii prognozează pentru cele două zile ploi.

Vremea începe să se îndrepte de joi, când maximele vor urca spre 12ºC, iar minimele spre 6ºC. În acelaşi registru vor dansa temperaturile şi prima zi de weekend a săptămânii, pentru ca sâmbătă şi duminică să se încălzească şi mai mult, maximele urmând a atinge şi 16ºC.

Per ansamblu, regimul termic mediu diurn al aerului apropiat de normal în această săptămână va favoriza desfăşurarea lentă a proceselor vegetative la culturile de câmp. Soiurile timpurii de pomi fructiferi vor ieşi din repausul vegetativ şi, pe alocuri, se va semnala umflarea mugurilor de rod.

În acelaşi timp, ploile de la începutul săptămânii vor contribui la refacerea rezervei de apă în sol, care nu atinge indicatorii optimi, după afirmaţiile specialiştilor agronomi. „Rezerva în sol încă mai trebuie completată cu apă, dar, pentru moment, pentru a începe semănatul de primăvară, este bine. Apă va mai trebui”, a declarat Stelică Trofin, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Botoşani. Acesta a mai precizat că „starea de vegetaţia, la grâu, orz, orzoaică stăm bine”, cam 80% şi că „singura problemă este la rapiţă”. „De asemenea, ne aflăm în plin program de arături de primăvară şi după cum ştiţi, tot datorită secetei se astă toamnă nu s-a putut ara, dar acum timpul ne-a permis şi putem ajunge la nivel pe care care ni l-am propus. Se fac şi lucrări de fertilizare şi trecem la însămânţatul culturilor de prima epocă”, a conchis Stelică Trofin.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...