spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTAmeninţări la CJ cu sistarea luptei cu pesta din cauza banilor

Ameninţări la CJ cu sistarea luptei cu pesta din cauza banilor

Împărţirea banilor între Consiliul Judeţean şi primării a dus la un nou episod tensionat între conducerea judeţului şi primarul de Pomârla, Dumitru Chelaru.

După ce nu a avut câştig de cauză privind solicitarea de mai mulţi bani comunei pe care o conduce, primarul Chelaru a izbucnit într-o tiradă la adresa conducerii judeţului şi a declarat că nu va mai asigura serviciile de dezinfecţie în cazul focarului de pestă porcină de la el din comună. Vin şi mă rog de 40 de zile aici. Toată lumea nu are bani. Toţi îmi explică matematica asta, care dă numai cu minus la mine… Avem pestă porcină şi întrebăm de fondul de rezervă, nu există… Mi-aţi trimis adresă că nu ne puteţi ajuta”, a spus Chelaru.

Replica a venit din partea directorului economic al CJ Botoşani, Magda Didii, care i-a transmis lui Dumitru Chelaru că i s-a refuzat alocarea de fonduri pentru că nu a fundamentat solicitările.În acea adresă, pentru că eu am scris-o şi ştiu foarte bine despre ce este vorba, v-am rugat să ne aduceţi notă de fundamentare să pot să cer de la Ministerul de Finanţe bani. În acel plan suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine spune că substanţele se asigură de autoritatea locală, iar fondurile vin prin CJ din fondurile cu destinaţie specială”, a fost replica oficialului, care l-a scos din sărite pe primarul de Pomârla. Acesta a anunţat în şedinţă că: „o să combat pesta, când o să vină banii de la Finanţe”.

V-am rugat să faceţi fundamentare pentru suma solicitată pentru a o putea cere de la Ministerul de Finanţe. Dacă o făceaţi, poate că veneau banii până acum. Dumneavoastră nu aţi fundamentat-o. Câţi litri de substanţă vă trebuie, pentru că numai pentru substanţă vă dă, nu pentru cizme, lopeţi şi alte, care numai din fondul de rezervă se pot asigura, după ce se aprobă bugetele”, a mai spus Magda Didii.

După şedinţă, primarul Dumitru Chelaru a fost convocat pentru o discuţie în biroul prefectului, Dan Şlincu, care este şi şeful Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB). „Am înţeles de la domnul primar că va asigura în continuare resursa umană şi materială pentru cele trei filtre de dezinfecţie de pe raza comunei până la stingerea focarului. Mai sunt câteva zile şi sperăm să nu mai apară vreun caz la porcul domestic. Altfel, eram pregătit să convoc o şedinţă de CLCB mâine dimineaţă pentru această situaţie de criză”, a declarat prefectul Dan Şlincu, adăugând că este îmbucurător că în ultimele zile nu au mai apărut cazuri de pestă porcină nici la mistreţi.

Dumitru Chelaru a cerut 50.000 de lei din fondul CJ pentru acţiuni de prevenire şi limitare a pestei porcine africane, bani care i-au fost refuzaţi. Acesta a solicitat banii pentru soluţiile de dezinfecţie şi materialele folosite în combaterea pestei porcine.

Trebuie spus că un recipient de 10 kilograme de Virkon S, cel mai eficient dezinfectant în lupta cu virusul pestei porcine, costă, pe piaţa liberă, aproximativ 1.000 de lei. Din această cantitate de pulbere se pot obţine o mie de litri de soluţie de dezinfectant.

Pomârla, singurele focare de pestă la porcii domestici

Comuna Pomârla este singura din judeţ unde au fost două cazuri de pestă porcină. Aici au fost sacrificaţi patru porci din cauza molimei şi s-au instituit măsuri speciale pentru combaterea ei.

Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. De atunci, 18 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, acesta a fost pus în evidenţă şi la patru din cei 393 de mistreţi vânaţi de la începutul anului. Alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă. Deşi aceştia nu sunt prinşi în statistici, zona de protecţie şi cea de supraveghere pentru acest focar se întinde şi pe teritoriul României.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...