spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTLicitaţie de 55 de milioane de euro pentru drumuri, eşuată

Licitaţie de 55 de milioane de euro pentru drumuri, eşuată

Stupoare ieri după amiază la Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani: niciun ofertant nu s-a prezentat la licitaţia pentru realizarea drumului strategic, deşi era o lucrare în valoare de aproape 55 de milioane de euro.

Ieri, la ora 15:00, trebuia să aibă loc deschiderea de oferte a unuia dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţul Botoşani. Din nefericire niciun ofertant nu a depus documentaţia, iar comisia de licitaţie căuta explicaţii, dar şi soluţii pentru reluarea procedurii, în condiţiile în care această investiţie este finanţată din fonduri europene prin Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est Piatra Neamţ. „E de neimaginat. Să ai bani pe fonduri europene, să ai documentaţie, să ai tot şi să nu vină nimeni? Acum, la cald, primul lucru pe care pot să-l declar este că imediat vom intra să facem cât de cât funcţionale sectoarele de drum Răuseni – Todireni – Truşeşti şi Talpa – Todireni. Oamenii de acolo nu mai pot aştepta”, a declarat vicepreşedintele CJ, Dorin Birta, care speră ca licitaţia să se reia în cel mai scurt timp.

Timp scurt acordat ofertanţilor

O explicaţie pentru lipsa de ofertanţi o poate constitui timpul scurt acordat de CJ pentru studierea clarificărilor solicitate de ofertanţi. La începutul lunii, Dorin Birta declara că mai mulţi ofertanţi au cerut timp suplimentar, de până la 60 de zile, iar CJ a prelungit termenul cu două săptămâni, până ieri. „Firmele interesate au depus multe cereri de clarificări şi s-a motivat de către unele societăţi că nu au timp să studieze aceste răspunsuri şi au cerut prelungirea termenului de deschidere a ofertelor. S-au cerut de la 10 zile până la 60 zile. Nu am dorit să prelungim prea mult acest termen, iar în urma discuţiilor cu echipa de proiect, am stabilit un termen de maxim 15 zile calendaristice… Am luat legătura cu domnul Puşcaş (n.r. – Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP) şi am decis că este mai bine să dăm acum două săptămâni, decât să ne trezim cu contestaţii după”, declara Dorin Birta, pe 5 martie.

Investiţie blocată de birocraţie

Timp de mai bine de un an, drumul strategic din judeţ a fost blocat de proceduri birocratice, fiind necesare mai multe avize, unele dintre ele chiar de la instituţii ale statului. Valoarea estimată a contractului pentru drumul strategic este de 254.036.553,75 lei fără TVA şi este împărţit în cinci loturi. Obiectivul de investiţii prevede modernizarea a 106,265 kilometri de drumuri judeţene din judeţele Botoşani şi Iaşi, reabilitarea a nouă poduri existente, construirea a trei poduri noi, amenajarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată.

Prin acest proiect vor fi modernizate patru tronsoane de drum judeţean situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi-Rediu-Răuseni-Călăraşi), DJ 282 (Răuseni-Todireni-Albeşti-Truşeşti-Dângeni-Hăneşti), DJ 297 (DN 29D-Blândeşti-Suliţa-Lunca-Todireni) şi DJ 294 (Dângeni-Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi-DJ 282 H (Şipote-limită judeţ Botoşani).

Drumurile judeţene care formează drumul strategic au fost distruse şi mai mult de vremea din ultima perioadă. Din această cauză, anul trecut locuitorii comunelor Răuseni, Hlipiceni şi Todireni au protestat de mai multe ori în faţa CJ, sătui de starea jalnică a DJ 282, cel care străbate aceste localităţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...