spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTS-au ridicat restricţiile de circulaţie impuse de pesta porcină (video)

S-au ridicat restricţiile de circulaţie impuse de pesta porcină (video)

Astăzi, la ora 14:00, au fost ridicate restricţiile de circulaţie în comuna Pomârla impuse de apariţia focarelor de pestă porcină africană în gospodării. Anunţul a fost făcut de prefectul Dan Şlincu în cadrul unei şedinţe a Comitetului Local de Combaterea Bolilor (CLCB), în care decizia citită de către Mindora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a fost votată în unanimitate.

„Astăzi (n.r. – ieri) se împlinesc cele 45 de zile şi vom ridica restricţiile de circulaţie şi cele trei filtre din Pomârla. Asta nu înseamnă că riscul a trecut. Nici pe departe! Oamenii, în continuare nu trebuie să meargă în pădure după vreascuri, urzici, ştevie sau ciuperci, pentru că zona este infectată de cazurile de pestă porcină de la mistreţ. Aceste focare se închid după doi ani de la ultimul mistreţ infectat. Ar fi păcat ca să aducem din nou virusul în gospodării”, a declarat Mindora Vasiliu.

În cele 45 de zile scurse de la apariţia focarului de pestă porcină s-au făcut trei dezinfecţii în cele două gospodării afectate, pentru a se elimina riscul ca virusul să supravieţuiască acolo. De săptămâna viitoare, cei doi săteni din Pomârla vor cumpăra câte un porc santinelă. Acestuia, înainte de a fi introdus în gospodărie, i se vor recolta toate analizele pentru a nu fi bolnav, iar după 40-45 de zile, dacă nu va contacta boala, focarul de pestă porcină va fi închis. „Sperăm să nu apară probleme şi să putem declara focarele închise”, a mai spus şeful DSVSA, care a ţinut să sublinieze că ultimii mistreţi vânaţi din pădurile din jurul Pomârlei au fost negativi la pesta porcină africană, ceea „ce este un lucru îmbucurător”.

După ce DSVSA va primi fila de buget pentru acest an, îi va despăgubi pe cei doi săteni din Pomârla cu sume cuprinse între 2.000 şi 2.600 de lei, în funcţie de greutatea porcilor eliminaţi.

Cazuri apărute în februarie

Focarele de pestă porcină africană la porcul domestic au apărut la Pomârla la jumătatea lunii februarie. Primul caz a apărut la doi porci, un vier şi o scroafă gestantă, aflaţi în gospodăria cantonului silvic pe care Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” îl deţine în apropiere de localitatea Pomârla, la aproape 700 de metri de prima gospodărie din sat. Ulterior, alte două cazuri s-au înregistrat în gospodăria îngrijitorului de la canton, situată la 400 de metri de sat, unde, serologic, s-a pus în evidenţă prezenţa virusului la porcii pe care îi deţinea.

Toţi cei patru porci au fost asomaţi şi incineraţi.

22 de cazuri la mistreţi

Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. De atunci, 18 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, acesta a fost pus în evidenţă şi la patru din cei 393 de mistreţi vânaţi de la începutul anului.

Alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă. Deşi aceştia nu sunt prinşi în statistici, zona de protecţie şi cea de supraveghere pentru acest focar se întinde şi pe teritoriul României.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...