fifteen + eight =

A password will be e-mailed to you.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a început cea de-a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Suma totală alocată de ANCPI în această etapă de finanţare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 280 de milioane de lei.

Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) începând cu luna aprilie. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni.

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 155.000 de lei în 2018.

Până în prezent, la nivel naţional, 2.181 de primării şi-au exprimat dorinţa de a accesa aceşti bani în 2019, pentru a înregistra în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară o suprafaţă estimată de 3.291.000 hectare şi 4.066.000 de imobile. În judeţul Botoşani, au fost înregistrate 61 cereri pentru finanţarea lucrărilor de cadastru care vor începe în acest an, în cuantum de 9,3 milioane lei.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Conform reglementărilor Uniunii Europene, începând cu 2020 se va trece la plata unică a subvenţiei pe fermă, iar românii nu vor mai putea încasa banii fără acte de cadastru.

Totodată, pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanţare cu OCPI – urile trebuie să găsească prestatori până la sfârşitul lunii iunie, anul curent. Conform legislaţiei, ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.

Lista UAT-urilor care au solicitat finanţare lucrări de cadastru – etapa a V-a (aici)

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...