spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLiceul cu Program Sportiv a găzduit dezbaterea "Votul - un drept sau...

Liceul cu Program Sportiv a găzduit dezbaterea „Votul – un drept sau o obligaţie?”

Pe 5 aprilie, Sala ”Grigore Vieru” de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani a găzduit un eveniment de tipul ”Tinerii dezbat”. Tema dezbaterii a fost ”Votul – un drept sau o obligație?”, iar subiectul moțiunii propusă de tineri  ”Votul de la 16 ani”: pro sau contra. Confruntarea pregătită profesorul Irina Roman s-a desfășurat după formula olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”. Formatul a fost cel de dezbatere academică, cu echipa afirmatorilor, numită Guvern, echipa negatoare, numită Opoziție și juriu. Spectatori au fost aproximativ 80 de tineri, dintre care circa jumătate,  tineri care votează pentru prima dată. Au participat și  membri seniori din cadrul ”Ambasadorilor  Parlamentului European” în liceu.

Dezbaterea a fost precedată de o expunere a setului de valori care caracterizează  Uniunea Europeană, pe fondul Imnului Europei.

În cadrul confruntării, cele două echipe de câte trei membri și-au etalat  calitățile: arta discursului în public, documentarea aprofundată, respectarea condițiilor de concurs. Fiind reprezentanții unui liceu sportiv, tinerii au demonstrat că se pot întrece cu multă combativitate, în același timp cu deplină sportivitate.

Echipa afirmatoare a susținut teza dreptului la vot de la 16 ani.  A avut drept argumente idei de genul:  am drept la muncă,  plătesc impozite și, prin urmare, am dreptul  să particip la vot de la vârsta de 16 ani. Votez astfel  pentru viitorul meu și nu doresc să decidă alții în locul meu.  Ideile au fost susținute cu argumente din gândirea filozofică și  practica europeană.

Cei din echipa negatoare au susținut, cu deosebită forță de convingere  și bogate referințe bibliografice că, la 16 ani, tinerii nu au încă maturitatea și responsabilitatea necesare pentru a vota.

În final juriul alcătuit din profesorii Dina Sofian şi Irina Cihoschi şi eleva Alina Ştefan a dat câștig de cauză Opoziției.

Radu Căjvăneanu, reprezentantul Centrului Europe Direct Botoșani partener al evenimentului,  a avut un dialog succint cu participanții cuprinzând sondaje ad-hoc. A rezultat că, practic, toți elevii cunosc că,  la data de 26 mai,  vor avea loc alegeri europarlamentare  iar cei care au vârsta legală vor participa la vot. În ceea ce privește subiectul dezbaterii – și anume votul de la vârsta de 16 ani,  părerile au fot împărțite, atât în rândul tinerilor cât și al adulților.

Centrul Europe Direct a oferit premii echipelor concurente, iar tuturor  participanților  publicații de la Comisia Europeană.

Potrivit  organizatorilor dezbaterea a contribuit la formarea dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea aptitudinilor social civice democratice necesare tinerei generații pentru participare activă la viața socială.

Liceul cu Program Sportiv este înscris în programul ”Școli – Ambasador ale Parlamentului European în România”, susținut de Parlamentul European – Biroul de Legătură în România. În această calitate, corpul de ambasadori ai liceului, coordonat de profesorul Carmen Ciobanu, a organizat o serie de activități de succes, unele dintre acestea având ca partener Centrul Europe Direct Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...