one × two =

A password will be e-mailed to you.

Tragedia din vara anului 2017 de lângă Darabani, când un fost consilier judeţean a fost împuşcat mortal la o partidă de vânătoare, a fost un accident. Aceasta pare să fie concluzia judecătorilor, care nu au găsit niciun vinovat pentru cele întâmplate atunci. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, actualul primar al oraşului Darabani, Liviu Hrimiuc, a fost achitat de instanţă. Astfel, după un proces care a durat aproape un an, magistraţii Judecătoriei Darabani au dispus achitarea întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Care au fost motivele care au stat la baza deciziei este greu de spus întrucât hotărârea nu a fost încă motivată. În schimb, completul de judecată a respins inclusiv acţiunea civilă formulată de rudele celui decedat şi a dispus restituirea armei de vânătoare ridicată de poliţişti în urma anchetei. Pronunţată ieri, sentinţa nu este definitivă, părţile din dosar având posibilitatea să formuleze apel.

Tragedia a avut loc în seara zilei de 30 iunie 2017, când cinci persoane, printre care primarul Liviu Hrimiuc şi vărul său Dinu Hrimiuc, în vârstă de 47 de ani, au participat la o vânătoare de mistreţi în pădurea Buleandra de lângă Darabani. Şedinţa de vânătoare fusese organizată legal, cu toate avizele necesare, cei doi fiind posesori de armă autorizaţi. Primarul orașului Darabani, Liviu Hrimiuc, se afla o o distanță de aproximativ 150 de metri de reperul stabilit de vânători, un copac, când la un moment dat a apărut un porc mistreț. Acesta a tras două focuri de armă și când s-a dus spre locul unde era animalul, la aproximativ trei metri de porcul mistreț era căzut jos și vărul său. Liviu Hrimiuc a sunat imediat la 112, iar la faţa locului au ajuns poliţiştii şi cadrele medicale, acestea din urmă aplicând manevre de resuscitare, însă fără rezultat.

„Echipele de poliţie s-au deplasat la faţa locului pentru efectuarea activităţilor specifice în astfel de situaţii, iar din verificările efectuate a rezultat că partida de vânătoare a fost organizată cu îndeplinirea condiţiilor legale, iar cele două persoane implicate sunt vânători autorizaţi în cadrul AVPS Teodor Balş Darabani şi deţin armele în mod legal. Cele două arme de vânătoare au fost ridicate de specialiştii criminalişti în vederea continuării cercetărilor. H.L. a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind 0,00 mg/l. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a declarat atunci Nicoleta Federciuc, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Primele cercetări efectuate au indicat că proiectilul a pătruns în antebraţ, apoi în umărul drept şi ulterior în torace, cel mai probabil prinzându-l pe Dinu Hrimiuc într-o poziţie similară celei de ochire. Tragedia a fost anchetată de poliţiştii Serviciului Arme, iar ulterior dosarul penal deschis în cauză a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, care au dispus trimiterea în judecată a primarului pentru ucidere din culpă. Dinu Hrimiuc fusese consilier judeţean în mandatul 2012-2016 şi avea doi copii.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 2,33
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...