thirteen + 11 =

A password will be e-mailed to you.

Suntem codaşii Europei. La încă un capitol, şi tot în sănătatea publică. În timp ce statele europene, mai ales cele nordice, alocă fonduri generoase pentru sănătatea orală și profilaxie, în România această problemă este complet ignorată de autorități, dar și de cea mai mare parte a populației. Nu de un an sau doi, ci dintotdeauna.

Practic, igiena orală este singurul capitol al sistemului sanitar unde nu s-au alocat niciodată fonduri de la Guvern. Așa se face că țara noastră se găsește pe ultimul loc în Europa la consumul de pastă și periuțe de dinți, iar Botoşaniul se află „la coada listei” din mai multe puncte de vedere.

Unul din acestea este şi numărul de cabinete stomatologice şcolare, la Botoşani fiind doar unul. Pentru tot judeţul. În aceste condiţii profilaxia şi sănătatea orală la copii este aproape de zero. Şi dacă serviciile medicale sunt gratuite pentru copii în sistemul sanitar, nu acelaşi lucru se poate spune când vine vorba de sănătatea orală, unde Statul pur şi simplu nu vrea să se implice financiar. “Pentru luna martie un medic de bază a primit 1.573 de lei de la CAS. În condițiile în care doar consultația este 133 de lei. Suntem și numeric puţini medici în contract cu CAS și fondurile mereu insuficiente. Stomatologia, la un moment dat, a fost scoasă din contract cu CAS, am avut 0 lei. Ca să nu povestim de dotarea unui cabinet stomatologic ce implică, de la aparatură plus consumabile, toate cu preţul în euro. A sărit euro, au sărit și cheltuielile cabinetului”, a precizat medicul Camelia Raicu, președinte Colegiul Medicilor Stomatologi Botoșani.

Dintre cei 50 de medici stomatologi care au servicii decontate de CAS, doar şase au contract în mediul rural.

Din păcate, România a ajuns pe ultimul loc din Europa la bolile cavităţii orale, iar în condițiile în care rețeaua școlară în județul Botoșani este reprezentantă de doar un singur cabinet stomatologic școlar cu un singur medic, Botoşaniul stă mai prost ca niciodată.

Copiii și adolescenții sunt categoriile cele mai receptive la igiena orală iar un rol determinant îl au educatorii, profesorii părinții și studenții care fac voluntariat în școli. Nicăieri în această ecuaţie, nu intră şi Statul Român. An de an există însă promisiuni cu privire la un program naţional pentru prevenţie.

Organizația Mondială a Sănătății Orale cere ca pentru anul 2020 categoria de vârstă între 5-7 ani să fie indemnă de carii, ceea ce, spun medicii, nu se poate realiza în momentul de față, pentru că din toate programele naționale desfășurate și finanțate de către ministerul Sănătății pentru stomatologie nu este niciunul.

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 4,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...