spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPreot în război cu poliţiştii rutieri

Preot în război cu poliţiştii rutieri

Situaţie neobişnuită în judeţ, unde un preot a dat în judecată Serviciul Rutier şi cere daune materiale şi morale de 15.000 de lei după ce, susţine el, conducerea serviciului i-a suspendat pe nedrept permisul de conducere. Magistraţii au dispus deja anularea ordinului cu pricina, însă procesul privind daunele cerute continuă.

Întreg scandalul a început în vara lui 2017, când părintele Valentin T., preot paroh într-un sat de lângă Botoşani, şi-a scos BMW-ul la vânzare, autoturismul fiind vizionat pe 12 august 2017 de un italian. Cei doi au băut împreună, iar după miezul nopţii au ieşit cu autoturismul pentru o probă. La volan a urcat italianul, iar preotul a urcat pe scaunul din dreapta. Pe traseu, BMW-ul a acroşat un alt autoturism, însă cei doi şi-au văzut de drum.

Anunţaţi, poliţiştii rutieri au plecat pe urmele lor şi au reuşit să-i tragă pe dreapta, atât preotul cât şi italianul fiind anchetaţi şi ulterior trimişi în judecată – primul pentru încredinţarea maşinii unei persoane aflată sub influenţa băuturilor, iar italianul pentru conducere în stare de ebrietate. În faţa judecătorilor ei au recunoscut totul, iar instanţa a dispus pedepse simbolice – opt luni de închisoare pentru italian şi patru luni pentru preot – magistraţii optând pe amânarea aplicării pedepsei.

Permis suspendat de şeful Serviciului Rutier

Sentinţa a fost pronunţată la sfârşitul anului trecut şi a rămas definitivă, iar pe 18 ianuarie a.c. şeful Serviciului Rutier a dispus suspendarea dreptului de a conduce în cazul părintelui Valentin T., invocându-se faptele petrecute atunci. În motivare, cei de la Serviciul Rutier s-au bazat pe o reglementare a Codului Rutier în care se menţiona că se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile când „fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată se prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce”.

Ordin contestat în instanţă

În schimb, preotul a contestat ordinul emis de comisarul şef Teodor Orhei, susţinând că în Codul Rutier nu se face nici o referire la măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce în cazul său, cu atât mai mult cu cât el se afla pe scaunul din dreapta-faţă, nu la volan, iar din punct de vedere penal – în ceea ce priveşte încredinţarea maşinii unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice – el şi-a primit sancţiunea.

În schimb, pentru faptul că nu şi-a putut folosi maşina aproape două luni, timp în care a trebuit să facă mai multe drumuri, preotul a cerut daune de 15.000 de lei. Asta pentru că, a arătat el, în această primăvară sunt programate mai multe lucrări de renovare a bisericii, care implică deplasări cu maşina. În plus, în viitorul apropiat el trebuie să meargă şi la un control medical la Bucureşti, iar pentru această deplasare are nevoie de maşină.

În urma administrării probelor, magistraţii i-au dat câştig de cauză preotului Valentin T., apreciind că nici Codul Penal şi nici Codul Rutier nu prevăd suspendarea dreptului de a conduce pentru fapta comisă de acesta. Prin urmare, instanţa a anulat ordinul emis de şeful Serviciului Rutier. În schimb, în ceea ce priveşte pretenţiile formulate de preot, instanţa a decis formarea unui nou dosar, care urmează să se judece separat. De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au contestat decizia Tribunalului, cazul urmând să fie analizat şi de magistraţii Curţii de Apel Suceava.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...