3 × 2 =

A password will be e-mailed to you.

Lipsa de educaţie medicală a unor femei şochează medicii până şi în ziua de azi. O femeie de 41 de ani, din Tudora, mama a încă şase copii, a născut o fetiţă de 1630 de grame acasă, după ce sarcina nu a fost monitorizată de nimeni. Copilului i-a fost tăiat cordonul cu instrumente nesterile şi a ajuns la spital cu hipotermie.

Cazul a intrat în atenţia medicilor săptămâna trecută, după ce o ambulanţă a adus de la Tudora o femeie de 41 de ani, împreună cu o fetiţă nou-născută, într-o stare îngrijorătoare. Micuţa cântărea doar 1.600 de grame, cordonul ombilical îi fusese secţionat cu obiecte nesterile de o rudă de-a mamei, care a asistat-o pe aceasta la naştere şi, cel mai grav, cu hipotermie, copilul având o temperatură de doar 32 de grade Celsius.

Medicii specialişti neonatologi au reuşit să o echilibreze cardio pulmonar şi hemodinamic, însă spun că micuţa va avea nevoie de supraveghere îndelungată la incubator. „Din fericire acum a fost un caz fericit, în care bebeluşul a ajuns la timp şi am reuşit să îl stabilizăm. Din păcate nu toate sarcinile nemonitorizate sunt aşa, iar munca noastră este infinit mai grea. Un copil de o asemenea greutate este greu de îngrijit pentru orice mamă, fie ea adultă sau minoră. Există foarte multe cazuri în care femeile însărcinate vin la medic doar în momentul în care nasc. Acest lucru este dăunător atât pentru viitoarea mamă cât şi pentru copil. Există riscul ca micuţul să se nască prematur, să sufere de malformaţii sau în cel mai rău caz să survină decesul la scurt timp după naştere”, a precizat medicul specialist neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Unul din cele mai surprinzătoare exemple de neglijenţă în privirea monitorizării sarcinilor a fost în vara anlui trecut, când o femeie din judeţ a ajuns la spital chiar în ultimele secunde de travaliu. Practic au durat zece minute de la prezentarea ei până când se afla în sala de operaţii pentru a naşte. Surpriza, atât pentru mămică, dar şi pentru medici, a fost în momentul naşterii, când pe lume au venit nu unul, ci doi bebeluşi. Două fetiţe de 1.800 şi 1.900 de grame cu mult sub greutatea normală. Motivul principal pentru surpriza tuturor a fost faptul că mama, care mai are trei copii acasă, nu a mers deloc la medic pe parcursul celor nouă luni de sarcină, iar când a ajuns, medicii nu au mai putut să îi facă ecografie, fiind declanşată deja naşterea, femeia ştiind că urma să aducă pe lume un copil, nu doi.

Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre sarciniile femeilor din mediul rural nu sunt monitorizate de medici. Asta face şi ca rata mortalității infantile să rămână în Botoşani cea mai mare din România şi de aproape patru ori mai mare decât media Europei.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 2,67
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...