14 − four =

A password will be e-mailed to you.

Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi găzduieşte o expoziţie cu jucării ce asigură o extraordinară incursiune în lumea copilăriei de altădată. Instituţia de cultură găzduieşte, începând de astăzi şi până pe 28 mai, o expoziţie cu jucării din colecţia fraţilor Cristian şi Mihail Dumitru, cei care au înfiinţat Asociaţia Muzeul Jucăriilor Româneşti.

La deschiderea expoziţiei au participat astăzi zeci de copii şi cadre didactice, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean, cei doi colecţionari şi muzeografii dorohoieni.

„Vernisăm astăzi la Dorohoi o expoziţie inedită şi foarte frumoasă cu jucării care fac parte din copilăria părinţilor şi bunicilor voştri. Sunt jucării care au în spatele lor povestea unor emoţii, a unor trăiri, a unor bucurii pe care le-au avut copiii primindu-le în dar la vremea respectivă, Sunt jucării vechi fabricate între anii 1930 – 1989 pe care colecţionarii le-au adunat fie de la prieteni, de la cunoştinţe, de la târgurile de vechituri”, a declarat muzeograful Mihaela Ştefură, şef de secţie în cadrul Muzeului Judeţean.

Aurel Melniciuc le-a mulţumit colecţionarilor, oameni extraordinari care şi-au dedicat o parte din viaţa lor pentru a colecţiona jucăriile. Potrivit oficialului, jucăriile expuse la Dorohoi reprezintă doar o mică parte din colecţia celor doi fraţi.

„Colecţia acoperă o plajă foarte mare de timp, sunt jucării pornind din perioada interbelică şi până către zilele noastre. Eu cred că  sunt interesante nu doar pentru copii. Eu sunt convins că şi pentru adulţi va fi foarte impresionant să-şi revadă jucăriile din copilărie. Gândiţi-vă că aceste jucării au fost confecţionate pentru copii, dar sunt gândite de către oameni maturi. Este o chestie de tipologie a mentalităţii şi sunt convins că şi adulţii se vor bucura să le vizioneze”, a spus oficialul.

Cristian Dumitru a arătat că expoziţia include o mie de jucării din colecţia de aproximativ 16.000 de jucării, adunate începând din anii ’70. Mai întâi au fost adunate jucăriile proprii. „În anii ’80 aveam moda cu trenuleţe, cumpăram trenuleţe, sau machete de avion. Încet încet am salvat şi jucăriile prietenilor mei. Am reuşit să salvez şi o parte din copilăria prietenilor mei. Specificul acestei colecţii  nu constă în valoarea lor, deşi avem jucării care valorează sute de euro, ci în valoarea sentimentală pentru că 99% din jucării au fost cumpărate din România, s-au găsit, s-au adus, s-au importat din Rusia, din Bulgaria, din ţările cu care se mai făceau schimburi în anii’50 – ’60, din Germania, în perioada interbelică şi chiar din Franţa şi reprezintă de fapt copilăria românească în ansamblu şi de aceea şi foarte mulţi adulţi imposibil să nu-şi găsească o jucărie în această expoziţie. Ne bucurăm că am salvat o mare parte din copilăria românească”, a precizat Cristian Dumitru. Acesta a arătat că până acum a organizat în ţară aproximativ 40 de expoziţii. Cei doi colecţionari au strâns de-a lungul anilor şi alte obiecte legate de lumea copilăriei, care se regăsesc, printre altele, într-o expoziţie itinerantă dedicată şcolii (cărţi, caiete, ascuţitori, creioane produse în România în perioada interbelică, uniforme de pionieri, insigne, oracole şi caiete de amintiri etc).

Fiecare jucărie are în spatele ei o poveste, sau a fost martora unei emoții, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Chiar dacă nu au lumini, nu scot sunete, sau nu sunt controlate de la distanță, jucăriile de altădată îi îndeamnă pe copii să descopere cu ce s-au jucat părinții, sau bunicii lor.

bty

bty

bty

bty

bdr

bty

bty

bty

bdr

 

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 3,50
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...