14 − 1 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

În următorii cinci ani, Penitenciarul Botoşani se va schimba la faţă complet. În primul rând este vorba de construirea unui nou pavilion de deţinere, dar şi de schimbarea modalităţilor de pregătire a deţinuţilor înaintea eliberării.

SCHIMBĂRI CU AJUTORUL PARTENERILOR NORVEGIENI

Astfel, Penitenciarul Botoșani a fost cuprins în parteneriatul din cadrul proiectului CORRECTIONAL, inițiat de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, alături de alte trei unități penitenciare, Direcția Națională de Probațiune, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, Universitatea București și partenerii norvegieni – Penitenciarele Halden și Stavanger, Birourile de Probațiune Rogaland și Oestfold și Academia KRUS. „Scopul acestuia este de a îmbunătăți capacitatea serviciului corecțional de furnizare de servicii de reintegrare pentru persoanele condamnate și investiții în dezvoltarea capitalului uman”, a precizat pentru „Monitorul”, Anna Maria Rotariu, purtător de cuvânt în cadrul unităţii de detenţie.

VIZITE ŞI SCHIMBURI DE INFORMAŢII

De la începutul anului și până în prezent s-au desfășurat două vizite de lucru pentru stabilirea necesarului şi creionarea liniilor de dezvoltare. Prima vizită a avut loc la unitățile penitenciare Vaslui și Târgu Mureș, la care au participat partenerii norvegieni, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, directorii unităților penitenciare și coordonatorii din cadrul unităților penitenciare implicate în proiect. Cea de a doua vizită a avut loc la partenerii norvegieni, cu participarea inginerilor constructori din unitățile partenere și ai reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru clarificarea informațiilor referitoare la infrastructură și siguranța deținerii. „În cadrul vizitelor de lucru derulate s-au identificat modele de bune practici care pot fi adaptate și implementate la nivelul sistemului penitenciar românesc în ceea ce privește asigurarea condițiilor de detenție conform legislației europene în vigoare, astfel încât Nota Concept pentru construirea pavilionului de detenție să fie elaborată în cunoștință de cauză”, a adăugat Anna Maria Rotariu. Documentul menționat, alături de Tema de Proiectare au fost înaintate spre avizare în Consiliul Tehnico – Economic al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

COMPLEX CORECŢIONAL NOU

Concret, proiectul prevede construirea în cadrul Penitenciarului Botoșani a unui complex corecţional, construirea acestuia urmând să se realizeze pe suprafața de teren rezultată din urma demolării, respectiv, dezafectării unor construcții din fostul G.A.Z. al unității. Una dintre propunerile avansate de reprezentații unității de detenție a fost de a amenaja la parterul complexului un sector de acordare a drepturilor la vizite, cu toate spațiile funcționale necesare. Având în vedere etapele și duratele necesare realizării infrastructurii, acest corp de clădire va fi finalizat în anul 2023.

DEŢINUŢII ÎNVĂŢAŢI SĂ SE ÎNGRIJEASCĂ SINGURI

Pavilionul nou va fi prevăzut cu 320 de locuri destinate custodierii personelor private de libertate, dispuse în camere de câte 6 paturi, săli de mese și spații de autogospodărire, spații multifuncționale destinate activităților de educație și asistență psihosocială, un teren de sport, sală pentru activități sportive, sector vizită, curți de plimbare și alte spații adiacente. „Prezentul proiect este prevăzut cu o durată de desfășurare de 60 de luni de la data semnării contractului de finanțare. Unul dintre obiectivele acestuia constă în asigurarea principiului norvegian “seamless”, care vizează etapa de tranziție dintre viața în detenție și revenirea în comunitate și care și-a dovedit eficiența în procesul de reintegrare socială a persoanelor care au executat măsuri privative de libertate”, a explicat directorul unităţii de detenţie, Cristian Ieremie. Practic, înainte de a fi eliberaţi, deţinuţii vor ajunge într-un complex în care vor învăţa şi vor exersa diverse activităţi cotidiene – să îşi prepare singuri hrana, să îşi spele singuri hainele, să întreţină curăţenia, etc.

SPAŢIILE VECHI RENOVATE

În ceea ce privește situația actuală a spațiilor de deținere din cadrul unității, în perioada 2015-2018 au fost executate lucrări de reparații curente pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în toate spațiile de deținere, iar în prezent se execută lucrări de întreținere.

Apreciază calitatea articolului

9 VOTURI - MEDIE: 4,11
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...