vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCare este perioada de vânătoare în România?

Care este perioada de vânătoare în România?

Care este perioada de vânătoare în România? – Sezon de vânătoare pentru specii de animale sălbatice

Activitatea unui vânător nu se rezumă doar la a trage cu arma, el trebuie să aibă câini de vânătoare, pe care să-i crească cu grijă, să facă anumite pregătiri preliminare, să se ocupe de arme și echipament, să respecte legislația în vigoare.

În țara noastră se vânează diverse specii de animale: bizam, capră neagră, cerb comun, cerb lopătar, căprior, jder, marmotă, viezure, vulpe, iepure. Dintre păsări se vânează: cioara, graurul, gârlița mare, gaița, fazanul, coțofana, ciocârlia de câmp, porumbelul gulerat, guguștiucul, rața mare, rața mică, stăncuța, sturzul cântător, sitarul de pădure, prepelița, potârnichea și altele.

De exemplu sitarii sunt vânați în pădurile de stejar, în regiunile colinare, în luncile de pe malurile râurilor, în așa numitele stejărișuri și lăstărișuri. Vânătoarea de sitar se practică la picior, la pază, la goană. Dacă vânătorii au și câini bine antrenați, șansele la vânătoare cresc considerabil. Perioada de vânătoare pentru sitarul de pădure este 1 septembrie – 28 februarie.

Perioada de vânătoare pentru animale sălbatice

Perioada de vânătoare pentru capra neagră

  • Capra neagră – selecție: 1 septembrie – 15 decembrie
  • Capra neagră – trofeu: 15 octombrie – 15 decembrie.

Capra neagră trăiește în masivele muntoase Piatra Craiului, Rodnei, Făgăraș, Munții Vrancei, Retezat, Bucegi. În România sunt aproximativ 7.000 exemplare.

Perioada de vânătoare pentru căprior

  • Căpriorul – femela: 1 septembrie – 15 februarie
  • Căpriorul – mascul: 1 mai – 15 octombrie.

Căpriorul trăiește în pădurile tinere de foioase, rășinoase, în zonele de deal și de munte. În România numărul de căpriori ajunge la aproximativ 170.000 exemplare.

Perioada de vânătoare pentru cerbi

  • Cerbul comun – femelă și vițel: 1 septembrie – 15 februarie
  • Cerbul comun – mascul de selecție: 1 septembrie – 31 decembrie
  • Cerbul comun – mascul de trofeu: 10 septembrie – 15 noiembrie
  • Cerbul lopătar – femelă și vițel: 1 septembrie – 15 februarie
  • Cerbul lopătar – mascul de selecție: 1 septembrie – 15 decembrie
  • Cerbul lopătar – mascul de trofeu: 10 octombrie – 1 decembrie.

Cerbul apare în zonele de deal și de munte.

Perioada de vânătoare pentru mistreț

  • Mistrețul femelă și purcei: 1 iunie – 31 ianuarie
  • Mistrețul mascul: 1 ianuarie – 31 decembrie.

Mistrețul este considerat cel mai răspândit mamifer din țara noastră. El este vânat de lupi și urși.

Vulpea trăiește mai ales în zonele de deal și câmpie, în Dobrogea, Câmpia Română, platoul Bucegilor, dealurile subcarpatice, este preferată de vânători. Este greu de prins, este foarte vicleană.

Perioada de vânătoare pentru alte animale sălbatice

  • Muflonul: 15 septembrie – 15 decembrie
  • Nevăstuica: 15 septembrie – 31 martie
  • Șacalul: 1 ianuarie – 31 decembrie
  • Viezurele: 1 august – 31 martie
  • Vulpea: 1 ianuarie – 31 decembrie
  • Dihorul comun: 15 septembrie – 31 martie
  • Hermelina: 15 septembrie – 31 martie
  • Iepurele de câmp: 1 noiembrie – 31 ianuarie
  • Iepurele de vizuină: 1 noiembrie – 31 ianuarie
  • Jderul: 15 septembrie – 31 martie
  • Marmota: 15 septembrie – 31 octombrie
  • Bizamul: 1 septembrie – 15 aprilie
  • Câinele enot: 15 septembrie – 31 martie.

Vânătorii își folosesc abilitățile, experiența și cunoștințele pentru a practica această activitate corect, respectând legislația. Este interzisă vânătoarea altor specii, decât cele permise. Tuburile de cartușe trase trebuie adunate, ele poluează mediul agricol sau silvic.

Armele de vânătoare se țin descărcate în afara spațiului de vânătoare. Armele nu se încarcă în casă. Armele de vânătoare se transportă introduse în toc, descărcate. Vânătorii trebuie să păstreze documentele și seriile armelor pe care le dețin. Ei trebuie să verifice periodic armele, pentru ca acestea să funcționeze perfect. Armele de vânătoare nu se împrumută unor persoane neautorizate.

Se spune că un adevărat vânător trebuie să dea o șansă animalului în plus, să poată să scape. Animalul nu trebuie vânat atunci când este foarte simplu, și nu trebuie lovit după ce este rănit. Legea interzice lovirea unui animal rănit.

Vânătorii trebuie să aibă arme de vânătoare foarte bune și echipament de vânătoare adecvat care să cuprindă: haine, bocanci, cizme, binoclu, momeală, căști de protecție împotriva zgomotului de armă, lanternă de vânătoare, rucsac, toc pentru armă și altele.

Cei care doresc să-și completeze echipamentul cu alte accesorii foarte bune și produse speciale pentru vânătoare le pot selecta de pe rafturile virtuale ale magazinului online CadouriVânători.ro unde sunt comercializate: lanterne, lunete, camere de supraveghere cu senzor de mișcare, termos, rucsac, căști de protecție 3M Peltor, cuțite de buzunar, ochelari de protecție 3M Maxim Ballistic, bricege Opinel sau Victorinox cu lama din inox, atractanți sau chemătoare electronice cu sunete păsări.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...