spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPesta porcină, în inima judeţului. Zona tampon se apropie de abatorul de...

Pesta porcină, în inima judeţului. Zona tampon se apropie de abatorul de la Roma (video)

În urmă cu o lună, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) declara că este o chestiune de timp până când pesta porcină va reizbucni cu violenţă în judeţ. A urmat o perioadă de acalmie, cu câţiva mistreţ morţi din cauza acestui virus pe fondul de vânătoare de la Ibăneşti, până de Paşti, când un mistreţ purtător de pestă porcină a ales să moară pe fondul de vânătoare de la Cordăreni, în apropierea unui ogor. Întâmplarea a făcut ca acesta să fie găsit de trei localnici care erau la lucru câmpului, iar criza pestei porcine a cuprins şi o comună din „inima judeţului”. „Este vorba de un porc mistreţ, găsit la marginea pădurii, pe fondul de vânătoare 43 Cordăreni. În momentul în care a fost găsit acest porc, femelă, oamenii erau la erbicidat. Luând contact cu porcul mistreţ şi pentru faptul că doi dintre ei au porci acasă, s-au luat nişte măsuri suplimentare faţă de măsurile care s-ar fi luat dacă porcul era găsit în pădure. Şi anume, vor fi restricţii la cele două gospodării, s-a făcut dezinfecţia tractoarelor, a hainelor şi a încălţămintei celor trei şi dezinfecţia exploataţiei. Nu este cazul să intrăm în panică, este doar un caz de suspiciune de pestă porcină africană la mistreţ”, a declarat Minodora Vasiliu.

 

Săteni anunţaţi prin televiziunea prin cablu

Situaţia nu este chiar atât de simplă, oficialii DSVSA impunând mai multe restricţii decât într-un caz, de acum, banal de pestă porcină africană la mistreţ. Şi asta pentru că oamenii au început lucrul la câmp şi este o loterie ca virusul să nu fie portat în gospodării şi să apară noi focare la porcul domestic.

De altfel, primarul comunei Cordăreni, Cristian Dumitraş, prezent şi el la şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din ziua de Paşti, a luat decizia de a informa populaţia despre pericolul pestei porcine prin intermediul firmei de cablu care operează în zonă. El afirmă că, spre deosebire de cazul de la Pomârla, sătenii din Cordăreni încă nu au început să-şi sacrifice animalele: „Eu încerc să-i conving pe cetăţeni că nu e cazul să ne alarmăm până nu se concretizează ceva în scris de la DSV. Deci, nu s-au tăiat porci până acuma, n-am informaţii despre asemenea cazuri. Bine, e şi Paştele acuma… O să duc muncă de lămurire cu oamenii să-şi vadă de cele zilnice şi să nu se gândească la operaţii din astea”.

Virus diseminat de mistreţii migratori

Oficialii DSVSA nu se mai feresc acum să vorbească deschis de faptul că judeţul este contaminat cu pestă porcină. „Vorbim deja de pestă porcină existentă pe raza judeţului Botoşani. Dacă stăm toată ziua şi aruncăm vina pe Prut nu facem nimic, decât ne disculpăm şi atât, dar ea există pe teritoriul judeţului Botoşani. Şi porcii vin în contact unii cu alţii şi nu stau, ci merg până la 40 de kilometri”.

Migraţia mistreţilor pare a fi principalul vector de transmitere a molimei. „Din punctul meu de vedere, din cauza vânătorilor intensive executate în zona Ibăneşti, ei migrează. Şi noi am rămas mai mult decât surprinşi de distanţa destul de mare la care au ajuns… Populaţia estimată de mistreţi este de 10-15 bucăţi la acest moment, numai că această estimare s-a făcut la terminarea sezonului… Cotele (n.r. – de vânătoare) pe acest fond, atât cea normală, cât şi cea suplimentară, au fost realizate. Acea cotă suplimentară a fost iniţiată pentru a duce o densitate la 0,5 mistreţi pe kilometru pătrat, iar, în acest timp, densitatea pe aceste fond este de 0,07, deci este foarte mică. De asta şi eu sunt acum mai mult decât surprins de acest caz”, a declarat Marius Havriş, directorul Romsilva Botoşani, administratorul fondului de vânătoare de la Cordăreni.

De altfel, zona infectată, cu o rază de opt kilometri de la locul unde a fost găsit mistreţul mort, cuprinde 13 localităţi din patru comune (Cordăreni, Vorniceni, Corlăteni şi Dimăcheni, iar cea tampon, 27 de localităţi din 11 unităţi teritorial administrative (Havârna, Ştiubieni, Ungureni, Nicşeni, Roma, Dimăcheni, Broscăuţi, Dorohoi, Ibăneşti, Cristineşti şi George Enescu).

De la începutul anului, 30 de mistreţi au fost găsiţi cu pestă porcină. 26 dintre ei au fost găsiţi morţi, iar patru au fost vânaţi. De asemenea, au apărut pesta porcină a fost pusă în evidenţă şi la patru porci domestici din două gospodării din Pomârla.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...