sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTUn milion de euro pregătit de CJ pentru Nova Apaserv (video)

Un milion de euro pregătit de CJ pentru Nova Apaserv (video)

Infuzie puternică de capital la Nova Apaserv. Operatorul judeţean de apă şi canalizare urmează să primească de la acţionari aproape un milion de euro pentru a-şi rezolva o parte din problemele economice cu care se confruntă de ceva vreme.

 

CJ va trebui să vină cu cei mai mulţi bani

 

În şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) de marţi, s-a votat, cu două abţineri, ale consilierilor Magda Roman şi Victor Ivănescu, un mandat special pentru Iulian Micu, directorul executiv al Direcţiei Servicii Publice, pentru ca acesta să susţină în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Nova Apaserv, majorarea capitalului social al societăţii. Aceasta se va face prin intermediul unei emisiuni de 218.000 de acţiuni, cu valoare nominală de 20 de lei/acţiune, care vor fi distribuite direct, proporţional, acţionarilor existenţi. Adunarea generală în care se va pune în discuţie majorarea capitalului va avea loc pe 16 mai.

Dacă membrii AGA vor aproba majorarea de capital, CJ va trebui să verse în conturile operatorului de apă majoritatea banilor solicitaţi, aproximativ 4,137 milioane lei. De asemenea, Primăria Botoşani va trebui să participe cu un aport de aproximatitv 87.500 de lei, Primăria Dorohoi cu 15.300 de lei, Primăria Darabani cu 6.400 de lei, în timp ce primăriile oraşelor Săveni, Bucecea, Flămânzi şi Ştefăneşti vor veni fiecare cu un aport de 4.360 de lei. Cele 47 de comune care sunt acţionare la Nova Apaserv vor contribui fiecare cu 2.180 de lei.

 

Majoritatea banilor se duc pe datorii

 

Mai bine de jumătate din cei 4,360 milioane de lei, care vor deveni aport de capital la societate, adică 2,280 milioane lei, vor fi folosiţi pentru stingerea datoriilor restante către furnizori. S-au luat în calcul doar restanţele la operatorul de energie electrică, motivat de creşteri de preţ, creşteri ale consumurilor energetice peste nivelul prognozat şi bugetat, deoarece în acest caz există riscul opririi furnizării energiei electrice. De asemenea, se are în vedere şi încheierea unui grafic de eşalonare cu E.On. Alte datorii care vor fi stinse din aceşti bani sunt cele către Apa Siret.

Un milion de lei va fi folosit pentru contorizarea branşamentelor. Potrivit expunerii de motive a hotărârii CJ, doar 32% din contoarele existente sunt funcţionale din punct de vedere metrologic, în timp ce 60% sunt neverificate metrologic, iar 8% din branşamente sunt necontorizate. „Echiparea cu contoare a branşamentelor utilizatorilor în punctul de delimitare a instalaţiilor reprezintă o obligaţie prevăzută de legislaţia specifică în vigoare, fapt care justifică implementarea unui program de investiţii privind contorizarea branşamentelor”, se arată în expunerea de motive a hotărârii de CJ adoptată marţi şi asumată de preşedintele CJ, Costică Macaleţi.

Alte 880 de milioane vor fi folosite pentru plata ratelor la creditele contractate pentru cofinanţarea investiţiilor derulate prin POS Mediu, iar 200 de milioane ar reprezenta avansul achiziţiei în leasing a unui buldoexcavator mare şi a unui miniexcavator.

 

Sorescu cere restructurarea şi eficientizarea societăţii

 

CJ a obţinut şi avizul Consiliului Concurenţei pentru majorarea capitalului social. „Măsura nu este susceptibilă a implica elemente de natura ajutorului de stat”,se arată într-un răspuns al autorităţii de concurenţă semnat de Bogdan Chiriţoiu.

Liderul consilierilor judeţeni liberali, Gheorghe Sorescu, a cerut, în timpul dezbaterilor, ca majorarea de capital să se facă în paralel cu o restructurare a societăţii. „Eu am avut o solicitare să prezinte şi un program de restructurare. Noi, sigur venim cu o subscripţie de acţiuni…, dar trebuie spus că, aşa cum ni se prezintă nouă documentaţia, mai mult de jumătate din bani se duce pe plata unor datorii… Din punctul meu de vedere, facem subscripţia, dar cu siguranţă se va veni într-o altă şedinţă de Consiliu Judeţean în care ni se va propune să cumpărăm acţiuni la operatorul de apă. Fără acel program de restructurare, de eficientizare a activităţii, cred că noi, judeţul, nu putem lua în calcul să mai dăm undeva la un milion de euro”, a declarat Gheorghe Sorescu.

Pe de altă parte, Nova Apaserv are şi mari probleme de personal, deoarece peste trei sferturi dintre angajaţi lucrează pe salariu minim pe economie, foarte mulţi specialişti dându-şi demisiile în ultimele luni, iar anunţurile de angajare de la AJOFM nu au căutare tocmai din cauza lefurilor mici oferite. De altfel, această situaţie a fost reclamată de liderii sindicali şi ministrului Muncii, Marius Budăi. „Dacă Apa Grup, Raj APA şi care au mai fost erau tentante din motiv de leafă, acum nu mai este. 80% dintre personalul de la Nova Apaserv lucrează cu salariul minim pe economie”, recunoaşte Costică Macaleţi.

Soluţia lui Macaleţi: „Subvenţionarea apei şi canalizării”

 

La începutul anului, Costică Macaleţi susţinea că activitatea Nova Apaserv ar trebui subvenţionată de către primării, deoarece acestea au făcut reţele de apă sau de apă şi canalizare pe care operatorul de apă le-a preluat forţat de lege, dar care sunt nerentabile, deoarece nu au numărul de abonaţi la care primăriile s-au angajat la demararea proiectelor. „Există legislaţie în senul ăsta, pentru că toată lumea a dorit şi guvernele în strategiile lor au spus «punem apă şi canalizare în fiecare sat». Apa şi canalizarea din fiecare sat nu e ca apa şi canalizarea din oraş. Sunt cu costuri mult mai mari. Asta e situaţia reală”, declara Costică Macaleţi într-un interviu pentru „Monitorul de Botoşani”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...