spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTRegal folcloric la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani (video)

Regal folcloric la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani (video)

Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” a găzduit astăzi spectacolul „10 pentru folclor”, un adevărat regal de muzică şi dansuri populare. Aproape jumătate dintre „stâlpii” proiectului „10 pentru folclor” sunt botoşăneni adoptaţi de Suceava, dar care în această seară au demonstrat că nu şi-au uitat rădăcinile. Pe scenă au urcat instrumentistul Leonard Zamă, maestrul coregraf Costinel Leonte, precum şi unul dintre cei mai importanţi folclorişti ai ţării, George Sîrbu, care şi-a început cariera la Botoşani.
Scopul spectacolului este promovarea în rândul părinţilor şi cadrelor didactice şi introducerea în şcolile botoşănene a folclorului, ca disciplină opţională.
La Suceava, acest proiect a fost demarat în anul 2016, de la iniţiativa Alianței Sindicatelor din Învățământ și a Televiziunii Intermedia, iniţiativă la care au aderat Inspectoratul Școlar Județean şi Instituţia Prefectului- Judeţul Suceava. Rezultatul proiectului „10 pentru folclor” a dus la implementarea a 187 de opţionale dedicate studierii folclorului în literatură, artă plastică și muzicală, tehnologie, în 124 de şcoli gimnaziale, licee, palate şi cluburi ale copiilor şi în 21 de grădiniţe din judeţul Suceava.

Ulterior, proiectul a ajuns în Maramureş, iar astăzi în judeţul Botoşani. Aşa se  explică prezenţa la Botoşani, a prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a inspectorului şcolar general, Cristian Cuciurean şi a inspectorului şcolar pentru arte, Loredana Ceică, precum şi a iniţiatoarei proiectului, Mihaela Bârsan, prezentatoarea spectacolului. Delegaţia suceveană a fost întâmpinată de Dan Şlincu, prefectul judeţului, Otiliea Sandu, inspector şcolar general adjunct, Laurenţiu Palade, inspector şcolar pentru arte şi Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

Oficialii au asistat la spectacolul „10 pentru folclor”, în care Orchestra „Mugurelul”, condusă de profesorul Marcel Dupu, a asigurat „compania muzicală” pentru Leonard Zamă, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan şi Grigore Gherman, dar şi pentru Iustina Irimia, Lorena Dupu şi Grupul Vocal „Cununiţa”. Spectacolul a fost completat de momente de dans popular prezentate de Ansamblul de dansuri „Mărgineanca”, condus de coregraful Valentin Rău, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Artiştii de pe scenă au fost răsplătiţi cu îndelungi aplauze de publicul botoşănean.

„Dacă pentru patrimoniul cultural material avem legislaţie, pentru patrimoniul cultural imaterial nu avem legi care să reglementeze conservarea lui, astfel că a fost lăsat aşa, la latitudinea noastră. Şi am avut o perioadă, din 1990 încoace, când priveam cu admiraţie spre Occident şi ni se părea că tot ce e mai bun şi mai frumos este acolo, şi uitam de ale noastre, de acasă. Cred că avem cu toţii o obligaţie să nu uităm acest patrimoniu şi să ne redobândim mândria de a fi român. Acest lucru trebuie să înceapă din şcoală şi cred că trebuia să înceapă alaltăieri, dar nu este târziu nici acum”, a declarat Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava.

Dan Şlincu şi-ar dori ca acest proiect să funcţioneze şi la Botoşani. „Şi noi, botoşănenii, avem o moştenire culturală şi populară de invidiat şi această bogăţie trebuie cultivată şi promovată pentru a nu ne pierde. Felicit organizatorii acestui spectacol, pe toţi cei care sunt implicaţi în acest proiect şi de asemenea, vreau să vă mulţumesc, doamnă prefect, pentru că aţi inclus şi Instituţia Prefectului Botoşani  ca partener în acest proiect. Implementarea unui curs opţional de folclor în unităţile de învăţământ este benefică şi cu siguranţă ar stârni interesul mai multor copii pentru folclor, pentru meşteşugurile populare şi pentru cântecul popular. Dacă acest proiect ar face ca măcar o parte dintre copiii noştri să mai lase deoparte tabletele, calculatoarele sau telefoanele, măcar două ore pe zi, ar fi un câştig mare pentru noi”, a spus Dan Şlincu.

Finalitatea spectacolului de la Botoşani va fi semnarea unui protocol instituţional, prin care judeţul Botoşani să continue, prin instituţiile sale, să organizeze zece astfel de spectacole în judeţ, tocmai pentru a promova aceste materii opţionale şi ulterior, includerea în programa şcolară a acestor obiecte de studiu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...