vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTNoaptea în care muzeele au prins viaţă (foto)

Noaptea în care muzeele au prins viaţă (foto)

Botoşănenii care nu au fost atraşi de spectacolul de inaugurare a Parcului de Agrement Cornişa au avut o alternativă culturală pentru seara de sâmbătă. Este vorba de Noaptea Muzeelor. Şi nu au fost puţini deloc cei care au ales să treacă pragul celor trei instituţii de cultură ce au fost ţinute deschise până la ora 23:00. Este vorba de aproximativ 1.700 de persoane, care au vizitat expoziţiile permanente şi cele temporare găzduite de Muzeul Judeţean de Istorie, de Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi şi de Muzeul de Etnografie.

Cel mai „căutat” a fost Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi, unde 780 de persoane, în majoritate copii, au vizitat expoziţiile permanente, dar şi cea a jucăriilor de altădată, pentru care au plătit câte trei lei de persoană. „Când am văzut furtuna de la amiază, mai ales că pe zona asta spre Pomârla a bătut şi cu gheaţă, am crezut că nu vor veni vizitatori, dar se pare că dorohoienii sunt curioşi să vadă cum arată noua expoziţie permanentă. Toate dioramele le-am amenajat astfel încât să reproducă în mod fidel condiţiile naturale în care trăiesc animalele expuse. Mai avem de lucru, dar partea aceasta de muzeu este într-adevăr spectaculoasă”, a declarat şeful secţiei Muzeului de Ştiinţele Naturii, Elena Mihaela Ştefură. Două camere au fost dedicate activităţii profesorului Ioan Nemeş, care a alcătuit o spectaculoasă expoziţie de insecte, în special fluturi. Aici a fost pusă în funcţiune şi o zona interactivă care arată vizitatorilor curioşi aspecte legate de morfologia, metamorfoza şi diversitatea fluturilor.

De asemenea, o aripă a muzeului a fost păstrată cu vechea expoziţie, astfel încât vizitatorii pot face diferenţa între cele două moduri de prezentare a exponatelor, iar parterul a rămas gazda expoziţiei de sticlărie.

Un punct de atracţie a fost şi expoziţia cu jucăriile de altădată. „Deşi se adresează mai mult copiilor, cei mai încântaţi de aceste exponate au fost adulţii, care au avut posibilitatea de a rememora crâmpeie din copilăria lor”, a mai spus Elena Mihaela Ştefură, subliniind că au venit vizitatori chiar de la Gura Humorului.

550 de botoşăneni au trecut pragul Muzeului Judeţean de Istorie, unde au putut admira unelte agricole şi de fierărie din perioada geto-dacică descoperite la Lozna, celebra statuetă cucuteniană „Venus de la Drăguşeni”, dar şi expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”. Aceasta a fost printre ultimele ocazii de a vizita această expoziţie, pentru că luni dimineaţă, sub paza jandarmilor, exponatele vor fi transportate la Suceava, de unde vor fi direcţionate spre muzeele de unde provin.

O afluenţă destul de mare de vizitatori a fost şi la Muzeul de Etnografie, unde în cele cinci ore de program au fost 350 de vizitatori. Pe lângă exponatele permanente, aici a fost deschisă o expoziţie temporară cu lucrări ale elevilor de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, care prezintă viziunea lor asupra portului popular.

Au fost mai puţini vizitatori ca în anii precedenţi, dar era şi normal. Pe lângă vremea nefavorabilă, spectacolele de la Cornişa ne-au fost un aprig concurent. Dar e bine, pentru că, pe termen mediu şi lung, Cornişa poate fi un magnet pentru turişti, care, odată ajunşi în Botoşani, vor trece şi pragul muzeelor”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...