fifteen − 13 =

A password will be e-mailed to you.

Consiliul Uniunii Europene a numit în funcţie un nou membru la Curtea de Conturi Europeană (ECA): vicepremierul României, Viorel Ştefan, fost ministru de Finanţe. El va înlocui pe George Pufan, al cărui mandat urmează să expire. Mandatul lui Viorel Ştefan va începe la 1 iulie 2019 şi se va încheia la 30 iunie 2025.

Viorel Ştefan s-a născut la 26 iulie 1954, în comuna Mitoc, Botoşani, şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, în 1980, iar în 2002 a susţinut doctoratul în economie, la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi. Este parlamentar PSD începând din 1996.

În ianuarie 2017 a fost propus ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Sorin Grindeanu, iar pe 14 iunie 2017, şi-a înaintat demisia din funcţie, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu, provocând prima cădere a guvernului PSD. Ca ministru al Finanţelor, Viorel Ştefan l-a avut consilier pe fostul primar de Botoşani, Ovidiu Portariuc.

De la sfârşitul lunii ianuarie 2018, Viorel Ştefan este vicepremier în cabinetul Dăncilă.

Odată cu Viorel Ştefan şi Ivana Maletic (Croaţia) a primit un mandat ce va începe la 15 iulie 2019 şi se va încheia la 14 iulie 2025. Aceasta îl va înlocui pe Neven Mates, membrul croat al cărui mandat expiră.

În conformitate cu tratatul, membrii trebuie să îşi exercite îndatoririle în deplină independenţă şi în interesul general al UE. Consiliul a luat aceste decizii pe baza propunerilor formulate de statele membre din care aceştia provin şi după consultarea Parlamentului European.

Colegiul membrilor, prezidat de Klaus-Heiner Lehne, preşedintele Curţii de Conturi Europene, se va reuni în noua sa componenţă pentru a stabili atribuţiile specifice care vor reveni celor doi noi membri, care vor depune jurământul la o dată ulterioară.

Apreciază calitatea articolului

6 VOTURI - MEDIE: 2,83
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...