vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPensionarii vor să plece la trament în lunile de vară

Pensionarii vor să plece la trament în lunile de vară

Doar 181 de pensionari din Botoşani au plecat la tratament în cele cinci serii operate până în prezent de Casa Naţională de Pensii (CNP). Numărul este mic în raport cu cererile înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani, 4.295, şi mai ales dacă ţinem cont de solicitările liderilor asociaţiilor de pensionari de multiplicare a numărului de bilete.

 

Marius Budăi: „Tratament se face din februarie până în decembrie”

 

Principala cauză o reprezintă dorinţa pensionarilor de a pleca la tratament în lunile de vară, în vârf de sezon, atunci când sunt şi copiii în vacanţă şi când prioritate o au, în mod normal, angajaţii, care nu au aceeaşi libertate ca persoanele ieşite din rândul celor active pe piaţa de muncă. De altfel, la ultima întâlnire a ministrului Muncii, Marius Budăi, cu pensionarii botoşăneni, acesta le-a atras atenţia că „tratament se face din februarie până în decembrie”. „Dacă mă întâlnesc cu sindicatele lucrătorilor îmi spun că în iulie şi august pensionarii nu trebuie să ia deloc bilete, pentru că atunci şi ei îşi iau concediu şi trebuie să-şi ia şi ei bilete… Am o problemă în a vă convinge să mergeţi la tratament, pentru că toată lumea vrea iunie, iulie, august, dar tratamentul, pentru că tu, când mergi la tratament, se presupune că stai să-ţi faci tratamentul şi nu mergi la plajă sau la nu ştiu ce, se face din februarie până la începutul lui decembrie. Or, dacă am face un grafic al solicitărilor de tratament pe perioade, o să vedem că încep cu februarie, urcăm spre iulie-augut, iar spre sfârşitul anului nu mai vrea nimeni să mai meargă. Haideţi să repartizăm pe toată perioada anului solicitările. Şi atunci o să vedeţi că o să încapă mult mai mulţi. În primele serii nu am avut grad de ocupare 100%, adică au fost bilete neutilizate, oameni buni. Biletele au fost puse la dispoziţia dumneavoastră, dar dumneavoastră, pensionarii, nu le-aţi utilizat. Ăsta e adevărul, nu vă supăraţi!”, a declarat Marius Budăi, în cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice organizată la Botoşani.

 

Pensionarii nu prea vor nici în bazele statului

 

De asemenea, pensionarii aşteaptă şi finalizarea licitaţiilor pentru locuri la tratament în alte baze şi alte staţiuni decât cele ale Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (Amara, Bala, Bizuşa, Covasna, Geoagiu, Lacul Sărat, Moneasa, Nicolina, Olăneşti, Pucioasa, Sarata Moneteoru şi 1 Mai), adică la Buşteni, Călimăneşti-Căciulata, Costineşti, Eforie Sud, Eforie Nord, Băile Felix, Băile Herculane, Mangalia, Neptun, Saturn, Sinaia, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Techirghiol, Tuşnad, Vatra Dornei sau Venus. Procedura de achiziţii este acum în faza de evaluare a ofertelor depuse.

 

Plătesc 50% din valoarea pensiei

 

Preţul unui bilet la un hotel de 2 stele este de 1.684 lei, iar la hoteluri de 3 şi 4 stele un bilet costă 1.764 de lei. Cei care vor pleca la tratament cu astfel de bilete vor petrece 16 zile în staţiuni, din care 12 zile vor fi alocate procedurilor prescrise de medici.

În cazul pensionarilor, contribuţia individuală la costul biletului este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia sau de 50% din valoarea biletului, în care pensia este mai mare.

Anul trecut, au fost depuse 5.760 de cereri acordare bilete pentru tratament balnear, cu 500 mai puţine decât în 2017. La nivelul judeţului, au fost repartizate 3.350 de bilete, din care au fost valorificate 3.161 bilete, restul de 189 de bilete fie au fost în perioade în care botoşănenii nu au vrut să meargă sau în staţiuni neagreate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...