11 − eight =

A password will be e-mailed to you.

Substanţă corozivă băută în loc de bere. Un tânăr din Coţuşca a fost adus la spital după ce a băut o gură de substanţă pentru curăţat inoxul, în loc de beea care se afla lângă aceasta. Incidentul a avut loc vineri după-amiază, când tânărul se afla în propria gospodărie, unde încerca să cureţe o prelată.

În acest scop, a găsit la un vecin o substanţă destinată în general curăţirii obiectelor de inox, dar care ar fi fost bună şi pentru ce avea el nevoie. Acesta a pus substanţa într-un recipient de plastic, în care fusese bere şi s-a pus pe treabă. Cu gândul de a-şi uşura munca, acesta şi-a luat şi o bere, care era tot într-un recipient de plastic. Prins cu munca, la un moment dat acesta a pus mâna pe sticla greşită, luând o înghiţitură din substanţa toxică. A simţit imediat asuri la nivelul gurii şi gâtului, încercând să scuipe ce a înghiţit, după care a sunat speriat la 112. la faţa locului a ajuns o ambulanţă, tânărul fiind imediat preluat şi transportat la Urgenţe, pentru a primi îngrijiri de la medicii specialişti. Acesta a fost internat pe secţia de reanimare, medicii încercând să combată efectele pe care substanţa corozivă e putea avea asupra organelor interne.

Substanţele acide îşi exercită efectele negative prin intermediul ionului de Hidrogen. Acesta produce coagularea şi deshidratarea proteinelor, determină dezechilibre ionice şi acido-bazice şi leziuni prin necroză.

Cei mai frecvenţi acizi ce produc intoxicaţii sunt: acidul clorhidric – este puternic coroziv al tegumentelor şi mucoaselor, doza letală fiind de 10 – 15 g, acidul acetic – acţionează local, dar şi la nivelul întregului organism producând leziuni la nivelul rinichilor şi distrugerea hematiilor, doza letală de acid acetic glacial este de 20 g, acidul sulfuric – puternic coroziv, doza letală fiind de 10 g şi acidul azotic – coroziv şi oxidant, doza letală fiind de 3 – 5 g.

Simptomele intoxicaţiei cu acizi apar imediat după ingestie prin dureri puternice la nivelul tractului gastro-intestinal, urmate de hipersalivaţie, sete intensă, disfagie. Starea generală se alterează rapid – pacientul prezintă dispnee, cianoză (coloraţie albastră a pielii), tahicardie. Frecvent se produce decesul prin şoc toxic sau edem glotic (edemul glotic face imposibilă respiraţia). Deşi se intervine rapid şi se salvează viaţa pacientului, complicaţiile ulterioare sunt destul de grave – organe perforate sau cicatrici vicioase.

Tratamentul intoxicaţiei cu acizi constă în administrarea de apă pentru a dilua acidul şi analgezice pentru a calma durerea.

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...