spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAcid băut în loc de bere

Acid băut în loc de bere

Substanţă corozivă băută în loc de bere. Un tânăr din Coţuşca a fost adus la spital după ce a băut o gură de substanţă pentru curăţat inoxul, în loc de beea care se afla lângă aceasta. Incidentul a avut loc vineri după-amiază, când tânărul se afla în propria gospodărie, unde încerca să cureţe o prelată.

În acest scop, a găsit la un vecin o substanţă destinată în general curăţirii obiectelor de inox, dar care ar fi fost bună şi pentru ce avea el nevoie. Acesta a pus substanţa într-un recipient de plastic, în care fusese bere şi s-a pus pe treabă. Cu gândul de a-şi uşura munca, acesta şi-a luat şi o bere, care era tot într-un recipient de plastic. Prins cu munca, la un moment dat acesta a pus mâna pe sticla greşită, luând o înghiţitură din substanţa toxică. A simţit imediat asuri la nivelul gurii şi gâtului, încercând să scuipe ce a înghiţit, după care a sunat speriat la 112. la faţa locului a ajuns o ambulanţă, tânărul fiind imediat preluat şi transportat la Urgenţe, pentru a primi îngrijiri de la medicii specialişti. Acesta a fost internat pe secţia de reanimare, medicii încercând să combată efectele pe care substanţa corozivă e putea avea asupra organelor interne.

Substanţele acide îşi exercită efectele negative prin intermediul ionului de Hidrogen. Acesta produce coagularea şi deshidratarea proteinelor, determină dezechilibre ionice şi acido-bazice şi leziuni prin necroză.

Cei mai frecvenţi acizi ce produc intoxicaţii sunt: acidul clorhidric – este puternic coroziv al tegumentelor şi mucoaselor, doza letală fiind de 10 – 15 g, acidul acetic – acţionează local, dar şi la nivelul întregului organism producând leziuni la nivelul rinichilor şi distrugerea hematiilor, doza letală de acid acetic glacial este de 20 g, acidul sulfuric – puternic coroziv, doza letală fiind de 10 g şi acidul azotic – coroziv şi oxidant, doza letală fiind de 3 – 5 g.

Simptomele intoxicaţiei cu acizi apar imediat după ingestie prin dureri puternice la nivelul tractului gastro-intestinal, urmate de hipersalivaţie, sete intensă, disfagie. Starea generală se alterează rapid – pacientul prezintă dispnee, cianoză (coloraţie albastră a pielii), tahicardie. Frecvent se produce decesul prin şoc toxic sau edem glotic (edemul glotic face imposibilă respiraţia). Deşi se intervine rapid şi se salvează viaţa pacientului, complicaţiile ulterioare sunt destul de grave – organe perforate sau cicatrici vicioase.

Tratamentul intoxicaţiei cu acizi constă în administrarea de apă pentru a dilua acidul şi analgezice pentru a calma durerea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...