five + 17 =

A password will be e-mailed to you.

În zi de alegeri și de referendum, dar și în prag de vară, Teatrul pentru copii și tineret „Vasilache” a găzduit premiera piesei „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Aurelian Bălăiţă.

Defazată ca timp, premiera a avut loc duminică, deşi fusese programată de mai multe ori, pentru că, în paralel, la Suceava, au loc Zilele teatrului „Matei Vişniec”. Dramaturgul a încercat să abată atenţia de la neconcordanţa titlului piesei cu vremea de afară, unde se înregistrau 25°C, susţinând că „despre moarte se poate vorbi toată viaţa”.

Acesta a susţinut că, deşi alegerile şi referendumul l-au prins pe plaiurile natale, a votat în Franţa, prin procură, prin intermediul soţiei, lucru interzis de legislaţia electorală română.

Revenind la spectacol, aceasta prezintă aventurile unui om de zăpadă în căutarea Soarelui pentru a-l ruga pe acesta să nu-l topească. Pe drum, acesta se întâlnește cu o serie de personaje cu împărtăşește valorile supreme, precum iubirea, generozitatea, dar în special sacrificiul pentru ceilalți. Piesa, una un pic cam filosofică pentru target-ul Teatrului „Vasilache”, a fost bine primită de public, chiar dacă cei mici au recunoscut că au înţeles destul de greu mesajul autorului. De altfel, după prima reprezentație, Matei Vișniec a intrat în dialog cu cei mici și i-a întrebat dacă li se pare o piesă tristă sau una veselă, iar părerile au fost împărţite.

Dramaturgul a fost răsplătit de către municipalitatea botoșăneană cu o diplomă de „excelență în artă”, iar din partea Teatrului „Vasilache” a primit titlul de „director onorific”.

Din distribuţia piesei au făcut parte actorii: Andrei Iurescu (Omul de zăpadă), Florin Iftode (Corbul), Andreea-Elena Popovici (Rândunica), Geanina Alecsoaie (Mugurii şi Castorul), Alin Gheorghiu (Iepurele), Marius Rusu (Lupul şi vocea Soarelui), Aurica Dobrescu (Marmota) şi Anamaria Chelaru (Veveriţa). Scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica lui Radu Ştefan.

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 4,33
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...