sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTComune în topul absenteismului electoral (video)

Comune în topul absenteismului electoral (video)

Botoşaniul a fost codaş la vot, dar şi în cazul judeţului sunt situaţii diferite, cu secţii de vot în care s-a depăşit cu mult media judeţului şi chiar a fost mai mare de 100%, dar şi secţii în care prezenţa a fost în jumătate cât media judeţului.

 

7,89% la referendum, 65,58% la europarlamentare

 

Cea mai mică prezenţă la vot s-a înregistrat în secţia din satul Unguroaia, comuna Cristeşti. Aici, prezenţa la vot, la referendum, a fost de doar 7,89%. De fapt, au votat doar 12 persoane, opt din cele 152 trecute pe lista permanentă şi patru pe lista specială. Dintre aceştia, la prima întrebare, adică cea referitoare la interzicerea amnistierii şi graţierii persoanelor condamnate pentru corupţie, 11 au votat „DA” şi una „NU”. La a doua întrebare, lucrurile s-au mai complicat, doar nouă persoane votând „DA”, două „NU”, iar un vot a fost nul. Interesant este faptul că la această secţie, prezenţa la vot la europarlamentare a fost una mult superioară mediei judeţene şi chiar naţionale, atingând un procent de 65,78%. Aici, cele mai multe voturi, adică 87% le-a obţinut PSD, urmat de USR-PLUS – 3%, Pro România şi PNL câte 2% şi alte şase partide cu câte 1%.

 

Prezenţe scăzute din cauza moldovenilor şi ucrainenilor

 

O prezenţă foarte redusă la referendum s-a înregistrat şi la şcoala din satul Griviţa, comuna Păltiniş. Aici au votat doar 9,64% din cei 612 alegători înscrişi în listele permanente. La europarlamentare, prezenţa a fost ceva mai bună, dar tot mult sub media judeţului, şi anume doar 17,32%.

Aici, o explicaţie o reprezintă populaţia îmbătrânită, care nu a ieşit la vot, cei tineri emigrând în ţările vestice. O altă explicaţie este dată de faptul că mulţi cetăţeni moldoveni şi ucraineni care au obţinut cetăţenia română figurează cu domiciliu în această zonă şi de aceea ei au figurat pe listele electorale. În cele mai multe cazuri, aceştia au părăsit de mult comuna din nordul judeţul migrând în alte ţări ale UE. Din cele 106 persoane care au votat pentru europarlamentare, 89 erau trecute în listele permanente, în timp ce 17 au fost trecute pe listele suplimentare. Deşi comuna este condusă de controversatul primar liberal, Costel Romanescu, cele mai multe voturi au mers către PSD – 55,7%. Liberalii au luat 20,75%, iar Pro România 5,7%.

La referendum, 47,5% au votat pentru interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, în timp ce 40,7% sunt pentru scăparea corupţilor din închisoare. Aproape 12% au fost buletine nule. La cea de a doua întrebare a referendumului, doar 42% dintre cei care au votat sunt pentru interzicerea ordonanţelor pe justiţie, în timp ce 47,5% sunt împotriva interzicerii legiferării pe baza ordonanţelor. 10% din buletine au fost nule.

 

Absenteism şi la Ripiceni

 

O situaţie aproape similară cu cea de la Păltiniş se înregistrează şi la secţia organizată în căminul cultural din Ripiceni. Şi aici au domiciliu mulţi dintre moldovenii şi ucrainenii care au obţinut cetăţenia română şi care au plecat din ţară. Prezenţa la vot la referendum a fost doar de 10,86%, în timp ce la europarlamentare au votat 12,05%, din cele aproximativ 2.500 de persoane înscrise în listele permanente. 40% din cei care au votat la europarlamentare au făcut-o pentru lista PNL, în timp ce PSD a adunat 38,6% din voturi. Pro România a strâns 4,4% din voturi, iar USR-PLUS doar 3,4%.

La referendum, 58% au votat împotriva scăpării corupţilor de închisoare, iar 60% împotriva modificării legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă.

 

Prezenţă record la Gorovei

 

La polul opus se află secţia de vot de la Şcoala Gorovei, cea mai mică din judeţ, care avea pe listele permanente doar 28 de persoane, şi unde la referendum au votat 78,57% din persoane, iar la europarlamentare prezenţa la vot a fost de 146,42% şi asta, pentru că au fost persoane care au votat pe listele suplimentare.

La alegerile europarlamentare au votat 41 de persoane, 17 pe listele permanente şi 24 pe listele suplimentare. Cei mai mulţi au votat cu PSD, 41,5%, urmaţi de PNL – 29,3% şi Pro România cu 7,3%.

La referendum, aproape trei sferturi au votat pentru interzicerea graţierii şi amnistiei corupţilor, dar şi a modificării legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

O altă secţie cu prezenţă record la europarlamentare este cea din satul Costineşti, comuna Leorda. Aici au votat 75,58%. Cei mai mulţi, 44,6% au votat cu PNL, 30% cu PSD şi 5,4% cu Pro România.

La referendum au votat 62,2% din persoanele din listele permanente, peste două treimi fiind împotriva graţierii corupţilor şi a ordonanţelor pentru modificarea legilor justiţiei.

 

Campionii absenteismului

 

Judeţul Botoşani a fost codaş atât la prezenţa la vot la europarlamentare, ocupând penultimul loc cu 39,72% şi depăşind doar Vaslui (34,79%), cât şi la referendum, unde cu o prezenţă de 31,98% depăşit doar Mehedinţi (31,65%) şi Vaslui (29,4%). La nivel de judeţ, 73,35% dintre botoşăneni s-au opus amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, în timp ce 74% s-au opus ordonanţelor pe justiţie.

La europarlamentare, clasamentul a fost următorul: PSD – 33,04%, PNL – 29,54%, USR-PLUS – 11,21%, Pro România – 8,53% şi ALDE 4,62%.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...