vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAmeninţarea pestei porcine, ținută la secret

Ameninţarea pestei porcine, ținută la secret

Stupoare în Colegiul Prefectural. La finalul şedinţei, la „diverse”, când i-a fost dat cuvântul de către prefectul Dan Şlincu, Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a anunţat că autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Botoşani sunt din nou în alertă din cauza pestei porcine, după ce s-au descoperit şase misteţi ucişi de temutul virus. Noul focar nu este pe teritoriul României, ci pe malul moldovenesc al Prutului în localitatea Lipcani, dar zona de infectată şi cea tampon cuprinde şi patru comune de la noi din judeţ, motiv pentru care în acele zone au fost impuse restricţii.

„Focarul nu este la noi, dar zona infectată de opt kilometri şi cinci kilometri zonă tampon cuprinde teritoriul românesc. Astfel, sunt incluse în această zonă patru UAT-uri, respectiv Rădăuţi Prut, Păltiniş, Viişoara şi Coţuşca. În zona infectată de opt kilometri avem cinci localităţi, iar în zona de tampon şase localităţi. În acest moment, am format echipe ca în zona infectată de opt kilometri, respectiv localităţile Rădăuţi Prut, Rediu, Horodiştea, Cuzlău şi Miorcani, în cel mai scurt timp, cel mult şapte zile, să inventariem animalele existente în gospodăriile populaţiei şi să informăm populaţia asupra acelui set minim de reguli ce trebuiesc respectate pentru limitarea introducerii bolii în gospodărie”, a precizat Airimiţoaie.

În cele trei fonduri cinegetice din zonă se aplică aceleaşi măsuri, respectiv patrularea zilnică pentru identificarea de animale bolnave sau cadavre, limitarea accesului cu atelaje în zona forestieră, mai ales acolo unde sunt exploataţii, iar la nivel de gospodării se va informa populaţia asupra restricţiei circulaţiei animalelor.

Focarul de la Pomârla, închis şi oficial

De asemenea, la solicitarea prefectului, Ovidiu Airimiţoaie a precizat că focarul de pestă porcină africană la porcul domestic a fost închis, oficial, pe data de 24 mai, după ce au fost recoltate toate probele, iar rezultatele acestora au fost negative, porcii santinelă fiind sănătoşi.

Întrebat de reprezentantul guvernului, de ce nu a convocat un Comitet Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) în care să anunţe închiderea focarului, directorul adjunct al DSVSA a susţinut că nu era necesar, pentru că formalităţile birocratice au fost făcute de către angajaţii instituţiei pe care o conduce. Asta, deşi la ultima şedinţă de CLCB, Minodora Vasiliu, directorul DSVSA anunţa că în momentul în care se va închide focarul va fi convocată o şedinţă.

Focarul nu era la noi

După Colegiul Prefectural, Ovidiu Airimiţoaie a precizat că nu era necesar convocarea unei şedinţe nici pentru focarul din Moldova, care afectează patru comune din nordul judeţului, „pentru că măsurile care trebuie luate au fost transmise direct primarilor”, iar „focarul nu era la noi” .
La începutul anului, când au fost descoperiţi de Poliţia de Frontieră porci morţi pe malul Prutului, deşi nici aceştia nu au fost pe teritoriul României, DSVSA Botoşani a convocat o şedinţă de CLCB, la fel ca şi de Paşte, când s-a comunicat descoperirea unui mistreţ ucis de pestă la Cordăreni.

Prefectul Dan Şlincu susţine că responsabilitatea convocării acestor şedinţe care în sarcina DSVSA. „Ei fac convocările şi asigură secretariatul tehnic. Noi coordonăm doar instituţiile publice care fac parte din CLCB”, a declarat Dan Şlincu.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...