spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCostică Macaleţi nu ar spune "nu" unei noi candidaturi la şefia CJ...

Costică Macaleţi nu ar spune „nu” unei noi candidaturi la şefia CJ (video)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costică Macaleţi, nu ar spune „nu” unei candidaturi uninominale la şefia judeţului la următoarele alegeri locale. „Vom face o evaluare în cadrul partidului, iar candidatul cu cea mai bună poziţie va fi cel desemnat. În principiu, rămân fidel poziţiei de a mă retrage la finalul mandatului, dar ştiţi cum e «niciodată să nu spui niciodată»”, a declarat Costică Macaleţi, lăsându-şi astfel o portiţă larg deschisă pentru a reveni asupra deciziei de a ieşi la pensie vara viitoare.

Acesta s-a arătat favorabil deciziei premierului Viorica Dăncilă ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi uninominal şi a refuzat să spună „dacă s-a greşit atunci când s-a decis la votul indirect pentru alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene”.

Favorabil acestei decizii a premierului s-a arătat şi vicepreşedintele CJ, Dorin Birta, un alt posibil candidat la preşedinţia deliberativului judeţean. „Au mai fost experienţe de acest gen. Probabil că cetăţenii vor evalua această propunere… Din punctul meu de vedere, cred că este o idee bună, ţinând cont că la UAT-uri (oraşe, comune) s-a menţinut votul uninominal pentru primari, cred că şi la CJ este o decizie înţeleaptă”, a declarat Dorin Birta, care susţine că nu este tentat de o candidatură la şefia CJ. „Nu m-am gândit la aşa ceva. Deocamdată am foarte multă treabă ca şi vicepreşedinte al CJ. Mai este mult timp de gândire şi de luare a unei decizii. Decizia se va lua în forurile de conducere a partidului la nivel de judeţ. Mai sunt şi alte opţiuni şi nu cred că este oportun să discutăm despre acest lucru”, a conchis vicepreşedintele CJ.

Votul direct într-un singur tur minimizează pierderile PSD

Guvernul a adoptat luni o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni. „Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că Guvernul a adoptat această măsură – să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional”, a declarat vicepremierul Daniel Suciu. Măsura îi avantajează pe „baronii judeţeni”, care, indiferent de partid, nu vor sta la mâna consilierilor, ci îşi vor putea securiza funcţiile prin votul popular.

Să luăm exemplul judeţului Botoşani. După alegerile locale din 2016, PSD are 18 consilieri judeţeni, iar PNL 15. În aceste condiţii, alegerea conducerii CJ indirect a fost o formalitate, PSD având majoritate. Dar dacă ar fi să aplicăm rezultatele alegerilor europarlamentare înregistrate la sfârşitul lunii trecute, PSD ar avea 14 mandate, PNL – 12, USR – 4, iar Pro România – 3. Deci, PSD ar pierde majoritatea în CJ şi ar avea nevoie de o alianţă cu Pro România pentru a impune conducerea, ceea ce ar duce şi la o cedare a unei funcţii de vicepreşedinte. Iar cazul de la Botoşani este unul fericit, în alte judeţe PSD ar ajunge în opoziţie, PNL şi USR deţinând împreună largi majorităţi.

Iohannis: „PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri”

De altfel, Preşedinţia României a reacţionat, criticând dur decizia guvernului, care ar avantaja partidul de guvernământ: „PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în timpul jocului, fapt care este inacceptabil”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...