1 + six =

A password will be e-mailed to you.

Ca urmare a invitației adresate de către Mihail Karliciuc, primarul orașului Storojineț, reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Botoșani” au participat la începutul acestei luni la manifestările prilejuite de Zilele Oraşului Storojineţ.

Scopul deplasării a fost încheierea unui Acord de colaborare între ADI „Zona Metropolitană Botoșani” și Primăria orașului Storojineț și discutarea unei Foi de Parcurs privind colaborarea între cele două administrații pentru următorii trei ani.

Acordul a fost semnat  de către Mihail Karliciuc și Florin Egner, directorul ADI „Zona Metropolitană Botoșani”, în prezenţa unor oficiali ucraineni şi români.

Acordul  de colaborare propune: identificarea programelor de dezvoltare  şi promovare reciprocă; realizarea de legături diverse între locuitorii celor două  arii geografice; asumarea eforturilor necesare în vederea promovării prieteniei şi relaţiilor de colaborare între cele două comunită; organizarea în comun a unor manifestări în scopul evidenţierii spiritului şi tradiţiilor celor două comunităţi; colaborarea permanentă în domeniile  culturale, ştiinţifice, artistice, turistice  şi sportive.

După semnarea acordului, a fost organizată o dezbatere vizând identificarea posibilităților de dezvoltare a comunităților locale prin realizarea de proiecte comune.

Urmare a discuțiilor, s-a stabilit ca în perioada următoare oficiali din Storojineț să se întâlnească cu oficiali din localităţile membre ale Zonei Metropolitane Botoșani, dublate de un schimb de experienţă la care să participe funcţionari publici din Storojineţ şi Botoşani. Totodată, va fi realizat un proiect în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020 privind specializarea unor membri ai administrațiilor locale din Botoșani și Storojineț, la Bruxelles, cu sprijinul Consulatului român de la Cernăuți.

Planul comun de acţiune mai include: realizarea unui proiect privind dotarea cu tehnică de calcul și programe informatice specializate privind taxe și impozite și colectare deșeuri; organizarea unui schimb de experiență între instituțiile de învățământ pentru copii cu dizabilități din Botoșani și Storojineț, precum și scrierea unui proiect pentru dotarea  cu tehnologii moderne pentru activități didactice și echipament prin finanțări europene; schimburi de experiență între grădinițe și școli cu predare în limba română din Storojineț și Botoșani și accesarea de finanțări prin programe transfrontaliere pentru activități cultural-artistice și de turism; colaborarea între instituţii de învăţământ; identificarea de parteneriate și de nevoi pentru a scrie cereri de finanțare; atragerea de finanțări prin Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, prin extinderea asocierilor cu entități administrative și culturale din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Serbia și Republica Moldova.

Din discuţii s-a mai desprins necesitatea întocmirii a două proiecte în domeniul turismului și ecologiei. În acest sens, s-a decis susținerea unor propuneri comune adresate administrațiilor centrale din București și Kiev pentru protejarea pădurilor și apelor din zona Bucovinei transcarpatice și zona Botoșani/Suceava. Mai mult, se va solicita  administrațiilor centrale din București și Kiev deschiderea punctului vamal de la Racovăț. Zona Metropolitană Botoşani va organiza o  tabără de pictură cu participarea unor artiști plastici din cele două zone care au încheiat acordul de parteneriat și realizarea unor expoziții la Storojineț, Cernăuți și Botoșani.

Se mai are în vedere scrierea unui proiect pentru realizarea de stații de tratare a apelor și de introducere de metode noi de epurare a apelor reziduale, colaborări între reprezentanţii mediului de afaceri, comunicare permanentă despre proiectele comune, prin finanțarea unui post de televiziune Botoșani – Cernăuți și comunicare cu Consulatul general al României la Cernăuți; investigarea unor posibilități de acordare de facilități pentru tinerii absolvenți de liceu din zona Storojineț pentru continuarea studiilor în instituții de învățământ superior din România; realizarea de programe vizând dotarea spitalelor cu echipament și aparatură, negocierea unui calendar pentru realizarea de vizite reciproce, dezbateri pe teme medicale și administrative, urmate de scrierea de cereri de finanțare etc.

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...