five × 3 =

A password will be e-mailed to you.

Judeţul Botoşani scapă în această săptămână de potopul vremii, chiar dacă primele două zile ar mai putea aduce furtuni cu descărcări electrice şi cantităţi mari de apă.

Potrivit previziunilor meteorologilor, astăzi și mâine temperaturile maxime vor urca la 29ºC-30ºC, în timp ce minimele nu vor mai coborî sub 17ºC-18ºC pe fondul unui cer mai mult senin. „Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-50 l/mp”, au anunţat meteorologii pentru primele două zile ale săptămânii. În opinia meteorologilor, acest aspect instabil al vremii se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, care a adus un aflux de aer umed oceanic, care la contactul cu aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre, determină, uneori, producerea unor precipitaţii deosebit de abundente.

Per total, luna iunie va fi cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului.

De miercuri, cerul se înseninează, iar temperaturile maxime vor depăşi frecvent 30ºC, ajungând chiar la 32ºC pe finalul săptămânii. Şi minimele vor creşte la nivelul celor înregistrate vara, urmând să atingă pragul de 20ºC.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri va prezenta valori cuprinse între 10ºC şi 21ºC, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară. După ploile de săptămâna trecută, rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite optime pe aproape tot teritoriul agricol al judeţului, favorizând în special culturile de primăvară.

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...