A treia licitaţie pentru reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost anulată

Municipalitatea botoşăneană va organiza a patra licitaţie pentru desemnarea firmei care să reabiliteze Biserica „Sfântul Gheorghe” Deşi botoşănenii aşteptau cu interes comunicarea rezultatelor de la a treia licitaţie şi chiar primarul Cătălin Flutur dădea asigurări în luna aprilie că până pe 29 aprilie, dată la care a fost sărbătorit Sfântul Gheorghe, va da o veste bună în privinţa finalizării licitaţiei şi demarării lucrărilor, acest lucru nu s-a întâmplat. A treia licitaţie a fost anulată pentru că singurul participant a prezentat o ofertă neconformă, dar şi pentru că este necesară actualizarea preţurilor materialelor şi manoperei.

Proiectantul a dat asigurări că săptămâna viitoare va prezenta documentaţia refăcută, în baza căreia să fie demarată procedura pentru a patra licitaţie.

La a treia licitaţie, a fost primită o singură ofertă, respectiv cea a asocierii Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – Ro Ing Profinstal Bucureşti. Ofertantul a participat şi la prima licitaţie, însă acea procedură a fost anulată din cauză că documentaţia a fost neconformă. La a doua licitaţie s-a prezentat o firmă din municipiul Botoşani, în asociere cu două firme din Suceava şi Satu Mare, însă nici aceasta nu s-a încadrat în condiţiile stabilite de municipalitate.

Demararea lucrărilor este foarte aşteptată de botoşăneni, în condiţiile în care contractul de finanţare a fost semnat în luna februarie a anului trecut şi are o valoare de 7,258 de milioane de lei. Organizarea unei noi licitaţii pune însă sub semnul întrebării începerea lucrărilor în cursul acestui an. Cu alte cuvinte, biserica va rămâne cu aceleaşi schele montate în anul 2004 şi cu acoperişul „cârpit” cu folie.  Aproape că nu a existat slujbă oficiată pe 23 aprilie la care să nu fie făcute promisiuni vizând reabilitarea acestui emblematic lăcaş de cult, însă promisiunile au rămas la acest stadiu. Trecerea anilor şi-a pus amprenta pe acest monument istoric, care aproape că „se stinge” sub ochii botoşănenilor.

La biserică, dar şi la turnul clopotniţă, sunt programate lucrări de consolidare, restaurare şi refacere instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, montaj semnalizare şi avertizare incendiu, montaj instalaţii antiefracţie, montaj generator electric. Lucrările trebuie finalizate până în februarie 2021.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551. Lăcaşul de cult este un monument istoric emblematic pentru municipiul Botoşani.

Deja ai votat!