spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLiber la vândut lemne din pădurile infectate cu pestă porcină africană (foto...

Liber la vândut lemne din pădurile infectate cu pestă porcină africană (foto – video)

Membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) au aprobat ieri planul de măsuri al Direcţiei Silvice privind vânzarea de lemne din pădurile aflate în zonele de protecţie sau supraveghere impuse de focarele de pestă porcină africană.

Heinrich Ipser, reprezentantul Direcţiei Silvice Botoşani a prezentat planul de măsuri pe care l-a propus membrilor CLCB atât pentru fondul forestier de stat, cât şi pentru cel privat, dar a solicitat şi decontarea sau indicarea unei baze legale pentru cheltuielile prilejuite de acţiunile menite să combată răspândirea pestei porcine africane.

Printre altele măsurile prevăd o evidenţă strictă a celor care intră în pădure, informarea acestora despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a nu răspândi virusul ucigaş în gospodăriile care au porci, dezinfecţia atalejalor hipo şi a animalelor.

Cu toate acestea, măsurile nu au fost chiar pe placul conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care prin vocea directorului Minodora Vasiliu a cerut silvicultorilor să precizeze clar perioada, cele 60 de zile, în care se va proceda la vânzarea lemnului din pădurile de stat, iar la cele private momentul în care va începe acest proces. Mai mult, şeful DSVSA a cerut rapoarte periodice cu cei care au intrat în pădure după lemne, „pentru a se avea o trasabilitate a acestora” în cazul apariţiei de noi focare de pestă porcină în gospodării.

De asemenea, directorul adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, i-a explicat reprezentantului Direcţiei Silvice, faptul că obligaţia suportării cheltuielilor ocazionate de pesta porcină revine administratorului fondului forestier, prin analogie cu situaţia focarelor din ferme sau gospodării.

Un alt moment tensionat i-a avut drept protagonişti pe directorii DSVSA şi cel al Direcţiei Agricole, Cristian Delibaş. Reprezentanţii DSVSA i-au cerut acestuia să-i prelucreze pe fermieri de pericolul pestei porcine, iar Delibaş a răspuns că au mers împreună la astfel de acţiuni. „Ce să facem în plus, să le trimitem recomandate prin Fan Courier?”, a reacţionat Cristian Delibaş. Situaţia a fost oarecum detensionată de intervenţia lui Ovidiu Airimiţoaie, care l-a întrebat dacă are garanţia că s-a făcut tot ceea ce e posibil omeneşte pentru ca pesta să nu se răspândească şi cum nimeni nu poate avea această certitudine, Cristian Delibaş a trebuit să bată în retragere.

Planul Direcţiei Silvice de vânzare a lemnelor a fost votat în unanimitate de membrii CLCB, doar după ce s-a convenit asupra solicitărilor făcute de reprezentanţii DSVSA şi mai ales după ce Heinrich Ipser şi-a asumat răspunderea în numele instituţiei pe care o reprezenta pentru planul propus.

„Înţelegem obligaţia Direcţiei Silvice de a exploata lemnul din fondul forestier, însă pe de altă parte înţelegem şi nevoia de a menţine un nivel strict de biosecuritate care să împiedice răspândirea pestei porcine africane. Sperăm că prin respectarea condiţiilor aprobate astăzi şi controlul ferm pe fondul forestier să reducem la maxim orice risc de răspândire a virusului pestei porcine africane la nivelul judeţului”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

La sfârşitul săptămânii trecute, Marius Havriş, directorul Direcţiei Silvice a cerut în cadrul CLCB o derogare pentru ca instituţia sa să vândă lemne de foc, „acele crengi care sunt mici, şi scoaterea lor din fondul forestier, care este posibilă doar cu atelajele hipo”. „Avem stoc 800 metri cubi, valoare estimată la 100.000 lei care se depreciază. Nu ne ajută nici vremea, pentru că a plouat foarte mult, iar lemnul se degradează. Avem solicitări din partea populaţiei sărace care doreşte să achiziţioneze. Sunt presiuni mari şi din partea proprietarilor de păduri care vor să vândă lemn”, şi-a motivat atunci cererea Marius Havriş.

La această dată, în judeţ, sunt active patru focare de pestă porcină africană la mistreţi. Un focar este în Pădurea Alba (Hudeşti), al doilea la Ibăneşti, al treilea la Cordăreni, iar cel mai recent este pe malul Prutului, la Lipcani, în Moldova, dar cu zona de protecţie pe teritoriul României şi cuprinde comunele Rădăuţi Prut, Păltiniş, Viişoara şi Coţuşca.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...