1 × three =

A password will be e-mailed to you.

Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!” Parcă după celebra replică a lui Tache Farfuridi s-au ghidat consilierii locali atunci când au decis să cosmetizeze puţin regulamentul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”.

Membrii Comisiei pentru cultură din cadrul Consiliului Local s-au întâlnit la finele lunii trecute şi au conturat forma contestatului regulament, care nu diferă substanţial de cea propusă de Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-c.b.” Botoşani, cel care a organizat de-a lungul timpului cea mai importantă manifestare a literaturii româneşti. Astfel, pe lângă micile modificări de semantică, consilierii au decis ca prezenţa laureatului Premiului „Eminescu” să fie obligatorie la manifestări, dar au lăsat o portiţă şi pentru situaţii în care acesta nu poate ajunge la Botoşani de 15 ianuarie din motive obiective. Potrivit Danielei Vicol, printre aceste obiective sunt: boala, accidentele, dar toate justificate cu acte. Vârsta nu reprezintă însă un impediment pentru ca laureatul să nu ajungă la Botoşani. „Îi vom da noi un ajutor ca să vină”, a declarat şefa Comisiei pentru cultură. Aceasta intenţionează ca mâine să-i convoace pe consilieri pentru a discuta forma finală a regulamentul, iar apoi, de vineri, 14 iunie, acesta să fie pus în dezbatere publică.

De obicei, dezbaterea publică este o formalitate, foarte rare fiind cazurile în care proiectele au fost modificate.

Proiectul de regulament nu face nicio referire la organizatorul şi finanţatorul manifestării, deşi scriitorul originar din Botoşani Dan Lungu propunea organizarea unei licitaţii de proiecte pentru organizarea celei mai importante manifestări a literaturii româneşti.

Comisia de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi de agrement care va trebui să constituie noul regulament este formată din: Daniela Vicol, Silvia Diaconu, Andreea Buiuc, consilieri PSD, Paul Octav şi Daniel Botezatu, consilieri PNL.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a născut vii controverse din cauza deciziilor luate de organizatori fără o bază regulamentară. Premiul pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, care tocmai publicase un articol de înfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, s-a aflat că, iniţial, Constantin Abăluţă a fost desemnat câştigător şi chiar primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), dar distincţia i-a fost retras pe motiv că regulamentul nu dă dreptul câştigătorului să absenteze de la manifestări. În realitate, în cele două versiuni ale regulamentului publicat de revista „Hyperion” nu apare această obligativitate. Ea apare într-o versiune de regulament depusă la Primărie de către Gellu Dorian, dar care nu este asumată oficial.

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 3,25
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...