five × three =

A password will be e-mailed to you.

Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, are planuri mari în ceea ce priveşte înfiinţarea unui cămin de bărâni în municipiul Botoşani. „Intenţionez să propun Consiliului Judeţean o colaborare pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni pe raza municipiului Botoşani ţinând cont că ei au structuri pe care nu le vor mai folosi în viitorul apropiat, imobile unde sunt cazaţi tineri instituţionalizaţi”, a declarat Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, până la această dată municipalitatea nu a reuşit să finalizeze un proiect prin care să aibă grijă de bătrânii care sunt singuri şi nu au nicio formă de protecţie şi de integrare în societate. „Au mai fost astfel de intenţii în trecut, dar nu s-au finalizat, toate discuţiile plecând de la găsirea unui spaţiu adecvat pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni, care ar putea fi gestionat cu succes de către Direcţia de Asistenţă Socială, lucru care se întâmplă în această manieră în alte municipii reşedinţă de judeţ din ţară”, a afirmat viceprimarul, adăugând că principala problemă rămâne asigurarea unui spaţiu adecvat de cazare pentru bătrâni, celelalte aspecte, asigurarea personalului de specialitate şi asigurarea serviciilor medicale, fiind mai uşor de rezolvat.

Cosmin Andrei a primit cereri de la bătrâni care ar dori să fie cazaţi într-un cămin. „Cred că este o datorie morală a societăţii botoşănene să rezolve această problemă pentru că acum singura formă de protecţie prin instituţii pentru bătrânii care nu au aparţinători o reprezintă căminele din judeţ acolo unde am mai trimis persoane de-a lungul timpului. În cămine private sunt costuri care nu pot fi suportate de către aceşti bătrâni. Dincolo de toate, această problemă trebuie privită printr-o latură socială, ca o obligaţie a noastră, a tuturor. Se spune că o societate este cu atât mai dezvoltată cu cât are grijă de copii, bătrâni şi câini fără stăpân”, a mai spus Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, Centrul Prietenia, de pe strada Nicolae Iorga, ar putea fi transformat într-un cămin de bătrâni, asta dacă propunerea va găsi ecoul dorit la nivelul conducerii CJ şi va întruni votul consilierilor judeţeni.

Doina Nacu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a explicat că, potrivit reglementărilor legale, instituţia trebuie să închidă centrale de plasament până la 31 decembrie 2020. „Deocamdată, pe lista de investiții avem bani să cumpărăm patru apartamente anul acesta. Atât a avut Consiliul Județean să ne dea pentru început”, a explicat Doina Nacu, adăugând că în Centrul Prietenia sunt cazate 50 de fete.

În ultimii ani, mulţi bătrâni au cerut sprijinul municipalităţii pentru a fi cazaţi într-un cămin. Fără rude şi având diferite probleme de sănătate, aceştia ar fi de acord chiar să cedeze primăriei locuinţele proprietate personală, numai să aibă certitudinea că vor fi primiţi într-o unitate unde să fie îngrijiţi şi să socializeze cu alte persoane de vârsta lor.

Apreciază calitatea articolului

7 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...