spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPlanuri pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni în municipiul Botoşani

Planuri pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni în municipiul Botoşani

Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, are planuri mari în ceea ce priveşte înfiinţarea unui cămin de bărâni în municipiul Botoşani. „Intenţionez să propun Consiliului Judeţean o colaborare pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni pe raza municipiului Botoşani ţinând cont că ei au structuri pe care nu le vor mai folosi în viitorul apropiat, imobile unde sunt cazaţi tineri instituţionalizaţi”, a declarat Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, până la această dată municipalitatea nu a reuşit să finalizeze un proiect prin care să aibă grijă de bătrânii care sunt singuri şi nu au nicio formă de protecţie şi de integrare în societate. „Au mai fost astfel de intenţii în trecut, dar nu s-au finalizat, toate discuţiile plecând de la găsirea unui spaţiu adecvat pentru înfiinţarea unui cămin de bătrâni, care ar putea fi gestionat cu succes de către Direcţia de Asistenţă Socială, lucru care se întâmplă în această manieră în alte municipii reşedinţă de judeţ din ţară”, a afirmat viceprimarul, adăugând că principala problemă rămâne asigurarea unui spaţiu adecvat de cazare pentru bătrâni, celelalte aspecte, asigurarea personalului de specialitate şi asigurarea serviciilor medicale, fiind mai uşor de rezolvat.

Cosmin Andrei a primit cereri de la bătrâni care ar dori să fie cazaţi într-un cămin. „Cred că este o datorie morală a societăţii botoşănene să rezolve această problemă pentru că acum singura formă de protecţie prin instituţii pentru bătrânii care nu au aparţinători o reprezintă căminele din judeţ acolo unde am mai trimis persoane de-a lungul timpului. În cămine private sunt costuri care nu pot fi suportate de către aceşti bătrâni. Dincolo de toate, această problemă trebuie privită printr-o latură socială, ca o obligaţie a noastră, a tuturor. Se spune că o societate este cu atât mai dezvoltată cu cât are grijă de copii, bătrâni şi câini fără stăpân”, a mai spus Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, Centrul Prietenia, de pe strada Nicolae Iorga, ar putea fi transformat într-un cămin de bătrâni, asta dacă propunerea va găsi ecoul dorit la nivelul conducerii CJ şi va întruni votul consilierilor judeţeni.

Doina Nacu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a explicat că, potrivit reglementărilor legale, instituţia trebuie să închidă centrale de plasament până la 31 decembrie 2020. „Deocamdată, pe lista de investiții avem bani să cumpărăm patru apartamente anul acesta. Atât a avut Consiliul Județean să ne dea pentru început”, a explicat Doina Nacu, adăugând că în Centrul Prietenia sunt cazate 50 de fete.

În ultimii ani, mulţi bătrâni au cerut sprijinul municipalităţii pentru a fi cazaţi într-un cămin. Fără rude şi având diferite probleme de sănătate, aceştia ar fi de acord chiar să cedeze primăriei locuinţele proprietate personală, numai să aibă certitudinea că vor fi primiţi într-o unitate unde să fie îngrijiţi şi să socializeze cu alte persoane de vârsta lor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...